Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Typisch Nederlandse vragen over data delen

simonbroersma2
Data zijn overal. Online, in de winkel, in financiële systemen, en natuurlijk ook in de zorg. Wij creëren zoveel data dat er zo onderhand een complete digitale parallelle wereld in de cloud is ontstaan.
Redactioneel Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020
Simon Broersma, hoofdredacteur Zorgvisie. Foto: Stijn Rademaker

Dat is mooi, want data vergemakkelijken ons leven en zijn een alternatief betaalmiddel geworden voor allerlei producten en diensten. Denk aan de waarde van Google, de databoer bij uitstek, en u weet genoeg.

Debat

De intrede van data als verdienmodel in de Nederlandse zorg, brengt in zijn kielzog dilemma’s met zich mee. Ziekenhuisbestuurders Marc van Houdenhoven en Jan Harm Zwaveling zwengelen het debat daarover aan. Van wie zijn de data? Mag een bedrijf data die via een patiënt zijn gegenereerd, gebruiken om geld mee te verdienen? Moeten we in de zorg wel met partijen als Google willen samenwerken?

Nederlandse vragen

Zeer terechte, maar ook typisch Nederlandse vragen. Deze dilemma’s zorgen ervoor dat we in Nederland minder hard gaan dan in andere delen van de wereld. In de Verenigde Staten vinden ze zaken als data en privacy niet boeiend, terwijl de grote partijen in China er een ongebreidelde hekel aan hebben.

Kudde beren

Het is goed om een nationale discussie over het gebruik en het eigenaarschap van data in de zorg te voeren. Ik persoonlijk vind dat een techbedrijf aan mijn data mag verdienen, als ik in ruil daarvoor een betere kwaliteit van zorg ontvang. Dat gaat over het algemeen goed, zolang de zorg in één organisatie wordt geleverd. Maar moeten organisaties gegevens delen, dan is er op dit moment nog een kudde beren op de weg. Hoe gaan we om met de uitwisseling van data? Dat is misschien nog wel het grootste vraagstuk. En om verder te komen, moet dat als eerste getackeld worden.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.