Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Winst maken

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De nominale ziektekostenpremie van zorgverzekeraar DSW blijft ongewijzigd. Een opmerkelijke stap omdat het ministerie van VWS schat dat de premie per verzekerde met gemiddeld 20 euro per jaar zal stijgen. En nog verrassender omdat de gezamenlijke zorgverzekeraars verkondigen dat de stijging misschien wel 100 euro zal zijn. Nu maar afwachten of de afzonderlijke verzekeraars het voorbeeld van DSW volgen.
Winst maken

Bestuursvoorzitter Chris Oomen heeft verklaard dat de verzekeraars dit jaar genoeg verdienen. Hij voorspelt in de Volkskrant dat de winsten ‘onmaatschappelijk hoog’ zullen zijn. De verzekeraars zullen met name minder uitgeven aan geneesmiddelen. Dit komt door het verlopen van patenten op bijvoorbeeld cholesterolverlager Lipitor, bloedverdunner Plavix en de middelen Zyprexa en Seroquel. De Stichting Farmaceutische Kengetallen voorspelde in augustus dat mede hierdoor de geneesmiddelenomzet van openbare apotheken dit jaar 0,5 miljard euro lager zal uitvallen. Een andere kostenverlagende factor is de eerste overheveling van zogenoemde dure geneesmiddelen naar het ziekenhuisbudget. De zorgverzekeraars zullen door dit alles honderden miljoenen besparen. Voeg daar bij de doorwerking van een eerdere korting van 400 miljoen euro op de specialistenhonoraria, naar schatting een kleine 1 miljard aan extra inkomsten uit verhoging van het eigen risico in 2013, mogelijke premieverhogingen van 20 tot 100 euro, en de zorgverzekeraars stevenen af op topjaren.

Buffers

Ze zullen ongetwijfeld aanvoeren dat ze extra winst moeten maken om hun buffers aan te vullen. Er gelden nieuwe Europese regels en de overgang naar prestatiebekostiging leidt tot meer risico. Deze redenering klopt, maar de extra buffers leveren niet meer zorg op. Feit is ook dat het toezicht op calculerend gedrag bij de zorgverzekeraars abominabel is. De Nederlandsche Bank kijkt alleen naar de financiële plaatjes en de Nederlandse Zorgautoriteit is liever lui dan moe. Zo laten ze ZN hun eigen misbruik onderzoeken. De situatie dreigt dat de zorgverzekeraars straks rijker zijn dan ooit terwijl de wachtlijsten oplopen. Wie kan dat nog uitleggen? (Eric Bassant)

8 REACTIES

  1. ow ja mama van?
    mag je dan eens uitleggen, ikzelf heb het ciz bijvorbeeld keihard nodig, waarom?
    heb een zwaar authistische zoon en zonder hun hulp(jaja het kost nog geld ook) zou mijn zoon dus in een instelling moeten vertoeven, weg van zijn veilige omgeveing en weg van zijn mama, niks geen valse indicatie dus maar eentje waarvan ik zeer maar dan ook zeer dankbaar ben dat die bestaat, en nee het is geen vetpot helaas, ik moet alsnog bovenop al mijn andere zorgen elke cent omdraaien om rond te komen, maar wel MET mijn kind en niet zonder!!! er bestaan veel verhalen, hele schrijnende daar ben ik mij erg goed van bewust en dat je dit zo neerzet verklaart voor mij al wel dat ook jij daar een verhaal mee hebt wat ik erg rot vind zonder meer, maar het mes snijdt nu eenmaal aan twee kanten, zo wordt ook door ciz enorm gesneden in pgb’s waardoor ook wij met de bek aan de kapstok hangen, maar goed ik wil een gegeven paard niet in de bek kijken

  2. Lees alle reacties
  3. bezodemieteren doen ze ons al pakken ze je kinderen niet alleen af dan zorgen ze wel voor lbio kosten en ja nog een schep der boven op de zorgverzekering omdat die geile jeugdzorg de verzekeringen leeg trekt bij de ciz met valse indicaties

  4. Ik verwacht dat binnenkort het hoofd van Chris Oomen zal rollen.
    “Wegens privé omstandigheden” waarschijnlijk.
    De 12 miljard aan reserves bij ZN, dat intrigeert mij wel.
    Ondanks de gedachten van ZN, zijn niet al mijn patiënten verminderd toerekeningsvatbaar.
    Misschien dat de heer van der Meeren hun kan uitleggen waarom de reserves bij ZN toenemen, terwijl zij meer eigen bijdrage moeten betalen?
    Ik wil en ik kan dat niet uitleggen.

  5. Beste meneer v.d. Meeren. Sterk verhaal hoor !! De zorgverzekeraarsgieren zijn niet op winst gericht ??!! Tegen heug en meug moet u deze winst zeker maken als eis van de DNB. ?? Mij klinkt het in de oren als het verhaaltje van ene AL Capone die zonder “”winstoogmerk”” zich tegen ruime betaling opwierp als BESCHERMHEER tegen gegarandeerde geweldige inningskosten van ondernemers ….. Gisteren net gehoord en gelezen dat pensioenfondsen 20 % ( TWINTIG PROCENT ) VAN DE 30 MILJARD PREMIE = 6 MILJARD EURO ” KOSTEN ” voor administratie en beheer rekenen ..Overigens net, als de bankkosten ,zonder specificatie. ???? Van dit bedrag kan ons leger een jaar lang functioneren !!! Is dat bij u ook zo ?? kunt u eens de kosten / premie-ratio van het CZ. aangeven ?? Wat zijn trouwens de solvabiliteitseisen van de DNB., waarachter u zich verschuilt ?? Ik blijf in blijde verwachting van uw adremme antwoord.

  6. Beste Eric,
    Zwak verhaal! Zorgverzekeraars zij niet op winst gericht. De framing van Chris Oomen, “winst onmaatschappeijk”hoog, is ook jammer. Verzekeraars laveren tussen de solvabilieitseisen van DNB en de wens, als onderlinge waarborgmaatschappij, om de premie zo scherp mogelijk neer te zetten. Ga eens bij DNB informeren hoe zij zich t.o.v. de verzekeraars opstellen. ZN pleit voor matiging van die solvabiliteitseis. Als we samen de farmacie kosten wat beter in de hand hebben, is dat goed nieuws, ook voor de hoogte van de premie.We proberen ook de stijging van de ziekenhuiskosten te matigen.
    Overigens stijgen de totale kosten van de zorg, volgens de rijksbegroting, van 4500 euro naar 5000 euro per Nederlander.
    Als er desondanks ruimte voor een scherpere premie onstaat, komt er dat ook uit. Degenen die tijdens het voor verzekeraars commerciele seizoen, voor een andere verzekeraar kiezen, doen dat op basis van de premiehoogte.
    Jammer , als er steeds van verkeerde intenties wordt uitgegaan.

  7. Een discussie over de vraag hoeveel rendement het verzekeren van zorg eigelijk nodig heeft om in pas te lopen met de kosten en ontwikkeling daarvan. Lijkt me nuttig. Al was alleen maar om een bijdrage te leveren aan het trachten te beschermen van de burger tegen een premie-waterhoofd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.