Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Woonzorgopgave los je niet rekenend op

Harmke Bekkema
'Er is in deze gemeente op papier een tekort aan seniorenwoningen maar wij krijgen ze niet goed verhuurd', zei de strategische vastgoedadviseur van een woningcorporatie in het zuiden van het land onlangs tegen mij.
Woonzorgopgave los je niet rekenend op

Een aantal weken eerder was ik in het noorden van het land met een collega van Platform31 die vertelde dat een gemeente aldaar hetzelfde probleem heeft. En ondertussen koppen de kranten: ‘Groot tekort aan levensloopbestendige woningen voor ouderen’ en ‘Grootschalige leegstand verzorgingshuizen.’

De afgelopen periode heb ik heel veel onderzoeken gezien die berekenen hoe de vraag en het aanbod naar seniorenwoningen zich ontwikkelen. Onderzoeksbureaus rekenen zich suf en vervolgens is het resultaat van de berekening altijd weer nét anders. Het centrale thema: verzorgingshuizen komen leeg te staan, door de vergrijzing neemt de zorgvraag toe en het tekort aan seniorenwoningen is groot.

Ver-van-mijn-bedshow

Ondertussen leven mijn ouders van 65 lekker door in hun jaren-70-rijtjeswoning en genieten zij van de tuin, de buurt en de kleinkinderen. Levensloopbestendig? Een nultredenwoning? Het is voor hen allemaal de spreekwoordelijke ver-van-mijn-bedshow. De knie van mijn moeder is dan wel half versleten en ze kan niet meer onbeperkt traplopen, maar zij levert met mijn vader mantelzorg aan de buren van 85+. Denk maar niet dat ze nu gaan verhuizen met het oog op meer beperkingen in de toekomst.

Preventief verhuizen

Er zijn zelfs programma’s – ik noem geen namen – die mensen stimuleren naar een type woning te verhuizen die bij hun (statistisch berekende) leeftijd hoort. Natuurlijk kan verhuizen soms goedkoper zijn dan de woning verbouwen als je beperkingen krijgt. Maar zomaar verkassen naar een seniorenwoning is voor oudere mensen echt een grote stap. Ze wonen namelijk niet alleen in een huis, maar ook in een straat, een buurt, een wijk, een dorp, ja: in een gemeenschap.

De mens is leidend

Ik pleit ervoor om uit te gaan van de mens en niet van de woningvoorraad en de eventueel berekende toekomstige zorgvraag. Ik zeg niet dat het niet handig kan zijn om berekeningen te maken. Maar laten we ervoor waken de cijfers leidend te maken en zo onze ogen te sluiten voor wat vooral de mens, of woon- en zorgconsument, zélf wil. Zo zijn er plattelandsdorpen die alles op alles zetten om het verzorgingshuis in het dorp open te houden omdat het een zeer belangrijke maatschappelijke functie vervult. Daarvoor kreeg een Gronings dorp 150 vrijwilligers op de been.

Wat willen ouderen?

Het team Sociaal en Energiesprong van Platform31 voert dit jaar een experiment uit om te bepalen hoe ouderen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Het uitgangspunt daarbij is duidelijk te krijgen wat ouderen willen, wat hun behoefte is en hoe die het beste kan worden ingevuld. Door levensloopbestendig wonen te combineren met een renovatie waardoor je geen energierekening meer hebt (de zogenoemde nul-op-de-meterrenovatie), krijgen senioren een veilig en comfortabel thuis en zijn de woonlasten onder controle.

Appeltje voor de dorst

Mijn ouders hebben overigens al een kleine stap gezet. Zij zijn sinds twee jaar ‘aan de zonnepanelen’. Superenthousiast belt mijn vader elke week op met nieuws over de (terugdraaiende) meterstand. Dit appeltje voor de dorst kunnen ze goed gebruiken voor eventuele verbouwingen die ze straks nodig hebben om prettig oud te worden. Maar dan wel in hun eigen (t)huis.


Harmke Bekkema, programmamanager Energiesprong Zorgvastgoed

5 REACTIES

 1. De trap wordt vaak als grootste obstakel in huis gezien om langer thuis te kunnen blijven wonen
  Traditioneel heb keuze uit 3 ‘prijzige en ingrijpende’ oplossingen: traplift, verbouwen of verhuizen.
  Nu is er een slimme 4de mogelijkheid bijgekomen: de Easysteppers!
  De Easysteppers bestaan uit stevige tussentreden voor uw eigen trap waardoor u met halve treden de trap op en af kunt lopen. U heeft minder kracht nodig en hoeft uw (pijnlijke) knieën, enkels en heupen minder te buigen en daardoor worden de gewrichten minder belast. Zo kunt u gemakkelijker traplopen.
  Bekijk deze video van TV Omroep Brabant: http://www.youtube.com/watch?v=VcA6dRd99yM

 2. Lees alle reacties
 3. bij ons in het dorp wil de oudere alleen naar een andere woning verhuizen als dat binnen het dorp is en als dat dan ook voor de rest van het leven is; voor een tussenoplossing zijn ze niet te porren (vandaar dat er weinig vraag is naar de bejaardenwoningen). Dus inderdaad of de huidige woning levensloopbestendig maken of verhuizen naar een echt levensloopbestendig alternatief binnen de huidige gemeenschap

 4. Artikel is prima tegenhanger van alle berichtgeving waarin het (toekomstig) tekort aan seniorenwoningen onder de aandacht wordt gebracht. We moeten er rekening mee houden dat de huidige 65 jarige gezonder ouder wordt en inmiddels beseft dat de verzorgingsstaat passé is. Dus is er niks mis mee als deze generatie zich verantwoordleijk voelt voor – ook als ouderdom met gebreken komt – een aangepaste woning.

 5. Gelukkig wonen niet alle ouders van 65 in een jaren-70-rijtjeswoning en hebben we een diversiteit aan mensen met verschillende woonbehoeften en gelukkig zijn er ook onderzoeken die daar wél op inhaken in plaats van mensen in hokjes te plaatsen obv hun beperking.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.