Zwarte zorgpieten

De patiëntveiligheid kan nog steeds beter. Al sinds 1862 weten we dat handen wassen het verschil tussen dood en leven kan betekenen. Over nieuwe manieren om veilig te leren werken.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Dirk de Korne als veiligheidspiet

In de afgelopen jaren is de aandacht voor patiëntveiligheid enorm toegenomen. Wereldwijd ligt de focus niet meer alleen op wat de zorg bijdraagt aan genezing en levensverwachting, maar ook op onbedoelde effecten: vermijdbare schade en sterfte veroorzaakt door mensen en systemen. Iatrogene schade: het goede beogen, het kwade veroorzaken.

Kraamvrouwenkoorts

Het begrip ‘iatrogenese’ (lett. ‘veroorzaakt door de heler’) is heel oud. De Grieken hadden er al aandacht voor. Goed bedoeld handelen om een leven te redden (een aderlating) kan eindigen in de dood. En Semmelweis liet in 1862 al zien hoe goedbedoelde kliniekopnames voor bevallingen in Wenen resulteerden in onnodige

6
37

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

6 REACTIES

 1. Het handenwassen is een intrigerend onderwerp omdat geen dokter het nut ervan zal ontkennen, terwijl het toch slecht schijnt te gebeuren. Tot op heden staat men vooral klaar met de bekende reflex van meer controle, regels, richtlijnen, enz. Maar het werkelijke probleem kon wel eens zijn dat slecht handen wassen, – met andere vormen van desinteresse -, domweg een burnout verschijnsel is, van professionals die helemaal murw zijn van al dat gecontroleer, geregistreer, enz.
  Weg dus met oplossingen die geen oplossingen zijn maar onderdeel van het probleem. En wel van een groot probleem: neem b.v. het feit dat 70% van de huisartsen serieuze stress ervaart. Maar er zijn nog veel meer cijfers die hetzelfde suggereren; en overigens ook in andere professionele sectoren van onze gecontroleerde en gemanagede samenleving.

 2. Lees alle reacties
 3. Interessant onderwerp. Worden de registraties van de oranje doos standaard afgeluisterd? Of zijn er afluisterprotocollen in de luchtvaart, dat alleen bij ongevallen de oranje doos wordt onderzocht. Hoe gaat dat eigenlijk na elke vlucht? Volgens mij worden de gegevens bij een aansluitende vlucht meteen overschreven ! Ik ben benieuwd naar die afluisterpraktijken, om ook maar eens een actueel onderwerp in verband te brengen met een andere serieuze zaak.

 4. ”Zwarte zorgpieten”
  ”De luchtvaart heeft ook geleerd dat een zwarte doos veel nuttiger is dan een zwartepiet”
  ”Met een zwarte doos zullen ze vast geen problemen hebben. Want die is in werkelijkheid tenslotte oranje.”
  Kortom alles wat zwart is heeft een negatieve betekenis.
  Logisch dat er geklaagd wordt

 5. Ongetwijfeld grappig bedoeld en ook bedoeld om de column van wat meer ‘spice’ te voorzien, maar zo langzamerhand wordt dit wel erg makkelijk om iets waar anderen zich aan kunnen storen als ludiek te gebruiken. Zou een informerend artikel niet meer op z’n plaats zijn geweest dan een opinierend artikel? Misplaatst gevoel va superioriteit over de materie en helaas ook over mensen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.