Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bodyscan zorgt voor valse veiligheid’

Mark van Dorresteijn
Een commerciële bodyscan geeft een schijnzekerheid of het zorgt voor gezondheidsverlies. Dat vinden radiotherapeut-oncoloog Lukas Stalpers van het AMC in Amsterdam en psycholoog Frits van Dam.
'Bodyscan zorgt voor valse veiligheid'

Minister Edith Schippers van VWS overweegt om bodyscans ook in Nederland toe te laten; momenteel zijn die verboden. ‘We raden het haar ten zeerste af’, aldus Stalpers in een opinieartikel in vakblad Medisch Contact.

Overdiagnose

Een bodyscan is een medische scan waarbij mensen kunnen laten onderzoeken of ze nog gezond zijn of mogelijk iets onder de leden hebben. ‘De scans leveren geen gezondheidswinst op die opweegt tegen de risico’s door overdiagnose, overbehandeling en gemiste diagnoses.’ De kans is volgens Van Dam erg groot dat mogelijke kwalen niet gevonden worden in de scan en dat mensen daardoor ten onrechte een gevoel van veiligheid krijgen. ‘Of er wordt wel iets gevonden, wat relatief onschuldig is, en daar worden mensen dan onnodig ongerust door gemaakt.’

Bodyscans in Duitsland

In Duitsland worden dergelijke scans wel uitgevoerd. Volgens Van Dam kost het maken van zo’n scan tussen de 1200 en 1500 euro. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.