‘Ik vind dat de politiek fabrikanten moet dwingen hun gedrag te verbeteren. De gebruiker moet weer centraal komen staan’, aldus Tweede Kamerlid Linda Voortman. GroenLinks wil meer transparantie, onafhankelijke informatie en controle op Europees niveau.
Hoge kosten
De partij maakt zich zorgen over hoge medicijnkosten, overmedicatie en oneerlijke concurrentie, waar de afgelopen weken veel om te doen was. Zo stelde het College voor Zorgverzekeringen in een conceptadvies, dat uitlekte, om dure geneesmiddelen voor de ziekten van Pompe en Fabry niet langer te vergoeden. Dit omdat de prijs niet opweegt tegen de gezondheidswinst. Veel medicijnen zouden in het buitenland goedkoper zijn dan hier.
Openbaarmaking kosten
Voortman wil dat de farmaceuten openbaar maken wat de ontwikkeling van een nieuw medicijn heeft gekost. Zo kan worden gecontroleerd of de producent terecht veel geld vraagt voor het middel. Daarnaast moeten farmaceutische bedrijven op hun websites duidelijk aangeven welke informatie objectief is en wat reclame is.
Actieve controle
Tenslotte moet Eurocommissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) actiever aan de slag met de controle op de sector. Hij moet meer mensen inzetten om de industrie in de gaten te houden en boetes opleggen. Als snel wordt besloten tot het opleggen van een boete aan een farmaceutisch bedrijf, heeft dat volgens GroenLinks een afschrikwekkende werking op andere bedrijven.
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )
Goed initiatief van Linda Voortman !
Mooie retoriek, maar hoe werk je dit in vredesnaam uit? Een farmaceut kan immers enorme ‘kosten’ rapporten opstellen waaruit blijkt hoeveel geld zij er wel niet in hebben gestoken.
Waar het fout gaat is dat er medicatie voor vergoeding is aangemerkt waarbij de gezondheidswinst te beperkt is ten opzichte van de kosten. Dit had al in een veel eerder stadium opgemerkt en gecorrigeerd moeten worden, zo had het onder voorwaarden gelanceerd kunnen worden. Bijvoorbeeld door het opnemen van prijs etappes op basis van het aantal gebruikers, hoe meer gebruikers hoe lager de relatieve eenheidsprijs. Farmacie tevreden dat ze een goede kans krijgt om gemaakte kosten (redelijk snel) terug te verdienen en bij een toenemend aantal gebruikers neemt de prijs geleidelijk af.
Oftewel gewoon scherp zijn vóóraf op de maatschappelijke impact van nieuwe medicatie. Het is onethisch om nu beslissingen terug te draaien, dit had enkele jaren geleden moeten gebeuren toen bleek dat de farmaceut dit soort van kosten stelselmatig in rekening wilde brengen.
Tot slot blijft het dweilen met de kraan open, de farmacie is verre van achterlijk en erg machtig aangezien ze het unieke recht hebben op vaak toch erg gewilde medicatie. Het is de keuze van vele overheden geweest om geneesmiddelenonderzoek bijna exclusief te laten verrichten door commerciële partijen. Nationale overheden kunnen er ook voor kiezen om onderzoek naar nieuwe medicijnen zelf op te zetten via bijvoorbeeld universiteiten en daarna direct tegen kostprijs op de markt te brengen (en misschien met kleine winst in andere landen te verkopen). Maar dat vinden we ook risicovol omdat we weten hoe duur het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen is.