Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Bonden bereiden acties voor bij Zonnehuizen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De onrust onder de 2300 medewerkers van Zonnehuizen groeit nadat zij afgelopen week collectief ontslag kregen. De bonden bereiden acties voor. Interim-bestuurder Charles Laurey verzekert dat personeel financieel niet de dupe zal worden van het faillissement.
Bonden bereiden acties voor bij Zonnehuizen

De rechter heeft Zonnehuizen op 27 december failliet verklaard. Medewerkers hebben op donderdag 29 december hun ontslagbrief gekregen. De meesten hebben een opzegtermijn van zes weken. Dat betekent dat ze tot 7 februari een zorgplicht hebben voor de circa 3400 cliënten. De curator onderhandelt samen met interim-bestuurder Charles Laurey met partijen die een deel van de boedel willen overnemen. Loek Winter zou interesse hebben in de volwassenzorg. Laurey verwacht eind deze week of begin volgende week duidelijkheid te kunnen bieden. Hij benadrukt dat de continuïteit van zorg is verzekerd.

AbvaKabo FNV: aandacht voor personeel Zonnehuizen

Op bijeenkomsten van de vakbond AbvaKabo FNV blijkt dat de onrust onder het personeel toeneemt. Medewerkers kregen vorige week te horen dat de werkgever de premies voor pensioen, ziektegeld en loonbelasting sinds 31 oktober niet had uitbetaald. Ook moeten ze een deel van het salaris van december nog krijgen. “De actiebereidheid is groot”, verklaart vakbondsbestuurder Sengule Soozen. “De onzekerheid duurt al heel erg lang. Sinds februari vorig jaar hebben medewerkers te maken met reorganisaties en natuurlijk verloop. De werkdruk is enorm. Mensen maken zich zorgen over hun baan en over het uitbetalen van overuren. Het is tijd dat er aandacht komt voor de positie van het personeel.” De AbvaKabo FNV bespreekt vandaag en morgen op bijeenkomsten met het personeel de vorm en het tijdstip van acties. Volgens Soozen zullen die acties cliënten niet treffen. Ook wil de bond voorkomen dat de acties de Zonnehuizen als werkgever zullen schaden.

Doorstart Zonnehuizen

Laurey heeft begrip voor de groeiende onrust onder de medewerkers. “Ik kan niet genoeg benadrukken dat ik enorm dankbaar ben dat het personeel onder deze moeilijke omstandigheden de zorg aan de cliënten blijft leveren. Daar heb ik groot respect voor. Wij streven ernaar de onzekerheid zo kort mogelijk te laten duren. We hopen binnen een week te weten wie de Zonnehuizen overneemt.” Maar baanzekerheid kan Laurey medewerkers niet bieden. “We streven naar maximaal behoud van werkgelegenheid. Maar uiteindelijk beslissen de nieuwe eigenaren daarover.”

Laurey: personeel Zonnehuizen niet de dupe

Volgens Laurey hoeven medewerkers zich geen zorg te maken over hun inkomen. “Dat is allemaal geregeld met het UWV.” Alleen de overuren die zijn gemaakt voordat de surseance van betaling eind november werd aangevraagd, vormen volgens hem een pijnpunt. Die moeten worden betaald uit de opbrengsten van de verkoop van de boedel. Werknemers zijn daarbij een van de schuldeisende partijen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Loek Winter wil volwaasenzorg Zonnehuizen

Zonnehuizen is failliet

Zonnehuizen vraagt surseance van betaling aan

15 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De reactie van Guus is geweldig !! Voor mij typisch de reactie van een regelaar die liefst iedereen een rustige slaap insust.Dank GUUS voor deze bevestiging van mijn eerdere , uw reactieopwekkende , betoog.Wie zong ook weer : slaap zacht, meneer de …………..GUUS??
  Van mij krijgt u er nog, naast uw, voor u hopelijk bonusrijke jaar 2012 , happy dreams bij!!

 3. Leuk is ook de stelling : medewerkers hoeven niet ongerust te zijn over hun inkomen! Dat deden de faillisementsregelaars toch ook al niet!!
  Buurtbewoners hoeven na een brand ook NOOIT ongerust te zijn als ze mensen in witte pakken zien rondlopen.
  9 mei 1940 konden de mensen gerust gaan slapen!! klopte ook . Daarna werd het pas onrustig, door het toenmalige duitse management, dat er overigens 5 lange jaren over deed om der Untergang te bewerkstelligen.
  Zijn er ook pilletjes tegen deze kwade, kwalijke gedachten- en uitingen ??

 4. Anne Wil ,geen enkele .Velen zijn hopelijk dement genoeg om er niets van te begrijpen.Of ze nu in meer of minder shit zitten,merken ze met de wel gecertificeerde 24-uurs inco`s toch niet meer.Met al die ontslagen zullen ze weer zelfredzaamheid moet ontwikkelen, want de bewoners worden nog eerder ontslagen dan het personeel en zonder bewoners is het probleem opgelost! Het ervaren personeel kan nu ook tot mantelzorgers promoveren.Winst is ook dat de onverantwoordelijke regelaartjes hopelijk van het uwv ook geen contractdoorbetalingsontslagbonusregeling vergoed krijgen????
  Misschien kunnen we dit soort regelaartjes ,alvorens ze allerlei semipublieke instellingen voortijdig euthanaseren( naar God helpen )voor een echt onverdiend lokkend bonusje van Euro 500.000,00 laten afzien van solliciteren naar banen waar wel bekwame mensen nu van worden afgehouden. Echte preventie mag toch wat kosten . Vergeleken met de kosten van de “mexicaanse griep” zou deze vooruitziende preventieve ingreep van onze Rea–geringen echt pennywise zijn en Edith zeer gelukkig maken??

 5. Beste Mark Hoezo BETER?? kunnen.Minder slecht is al genoeg! Geef ook nog even aan wat een NORMAAL inkomen ( IN EUROOS GRAAG) voor u is ??
  Ik wacht even met solliciteren tot uw cijfer-matig onderbouwde visionaire reactie. Zit u dan in de inzichtloze raad van toezicht ??

 6. onder reageerders op diverse artikelen van zorgvisie zijn er vaak een aantal die een broertje dood hebben aan zakkenvullende managers en bestuurders. Nu is het de tijd voor hen om te bewijzen dat zij het beter kunnen voor normaal inkomen. Pak de handschoen op en meld je aan bij de Zonnehuizen. help hen door al jullie adviezen van de afgelopen jaren nu in praktijk om te zetten. Ik zal het met belangstelling volgen

 7. onder reageerders op diverse artikelen van zorgvisie zijn er vaak een aantal die een broertje dood hebben aan zakkenvullende managers en bestuurders. Nu is het de tijd voor hen om te bewijzen dat zij het beter kunnen voor normaal inkomen. Pak de handschoen op en meld je aan bij de Zonnehuizen. help hen door al jullie adviezen van de afgelopen jaren nu in praktijk om te zetten. Ik zal het met belangstelling volgen

 8. Vakbond kan zich beter bezig houden met constructief meedenken met een oplossing die personeel behoudt in plaats van schreeuwend actie voeren.
  Actie voeren leidt de aandacht af van het oplossen van het probleem en niemand wordt daar beter van.
  Zeg, ik moet altijd tenminste 3 x de code overtypen omdat het niet klopt, jammer is dat toch, dan dat niet simpeler?

 9. Wat??!! Al maanden mogen er geen flex medewerkers worden ingezet op de groepen. Het appel op loyaliteit en flexibiliteit is gigantisch om de groepen toch te voorzien van degelijke begeleiding! En nu ik in al die tijd overuren heb opgebouwd omdat we wegens bezuinigingen geen invallers kunnen inzetten krijg ik die extra inspanning niet betaal? We vallen dus net als de rest van de schuldeisers bij de eisende partij. Dat betekend dus dat ik er niets van terugzie.. Wat een Klotezooi!!!!! Dat kost me een rug! balen hier….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.