Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bonden stemmen in met sociaal plan Zonnehuizen

Vakbondsleden van verschillende bonden hebben gisterenavond ingestemd met het sociaal plan voor Stichting Zonnehuizen in Zeist. De zorgaanbieder zit midden in een grote reorganisatie en moet meer dan 16 miljoen euro verlies ombuigen. Hierdoor staan de banen van vierhonderd medewerkers op de tocht waarvan een deel gedwongen ontslagen zullen zijn.
Bonden stemmen in met sociaal plan Zonnehuizen

Bestuurder Sengul Sözen van Abvakabo FNV bevestigt dat tijdens een drukbezochte vergadering die gisteren tot laat in de avond uitliep, is ingestemd met een nieuw sociaal plan. “De leden zijn zich bewust van de zeer benarde situatie waarin Zonnehuizen zich momenteel bevindt en hebben het plan daarom met 99 procent van de stemmen hun zege gegeven.” Volgens Sözen betekent het akkoord dat 243 fte’s moeten verdwijnen. Bij 44 fte’s zal dat via gedwongen ontslagen gebeuren. De resterende fte’s zullen overgenomen worden bij eventuele overnames van bedrijfsonderdelen. Dit betreft 115 fte bij de overname van de Michaelshoeve in Brummen en 37,4 fte bij de overname van onderdelen in Noord-Holland. Het resterende deel zal geousourced worden.

Ontslagen bestuurder

Het nieuwe sociaal plan heeft lang op zich laten wachten. De vakbondsbestuurder geeft aan dat de banken al in april harde maatregelen eisten van het bestuur en om een nieuw sociaal plan vroegen. “Anders zouden zij hun voorschotten stopzetten.” Desondanks heeft het tot gisteren geduurd alvorens er een nieuw akkoord lag. “Dat heeft te maken met het vorige bestuur”, zegt Sözen. Bestuurder Frans Broekhuizen werd in mei door de raad van toezicht ontslagen. Korte tijd later stapte de raad van toezicht op, nadat de ondernemingsraad naar verluid haar vertrouwen in de raad van toezicht had opgezegd. Tot overmaat van ramp sloten in juni twee afdelingen van het Klinisch Centrum Jeugd van Zonnehuizen op bevel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bovendien verliest de zorgverlener 0,3 miljoen euro per maand.

Charles Laurey

Het nieuwe reorganisatieplan van Zonnehuizen is afkomstig van de nieuwe interim-bestuurder Charles Laurey. “Ik ben 21 juni hier begonnen met drie taken. Ten eerste moet het bedrijf weer ‘in control’ komen. Ten tweede moeten we goede kwaliteit blijven leveren zonder IGZ-rapporten en ten derde moet ik een goede partner vinden voor Zonnehuizen.” Laurey heeft in zijn bestuurscarrière eerder grote reorganisaties geleid, zoals de Vierstroomzorgring en Meavita. De situatie bij Zonnehuizen lijkt wat betreft Laurey niet op de geschiedenis van Meavita. “Er zit een heel groot verschil tussen beide casussen. Van puinhopen is bij Zonnehuizen geen sprake. De passie is hier veel groter.”

Herstel

Het tij gaat Laurey keren door te snijden in overhead en door te zoeken naar een partner met ervaring op het gebied van vastgoedportefeuilles. “We kijken naar mogelijke ‘sale and leaseback’-constructies en willen hier een goede partner voor vinden. We hebben het dus niet over een fusie maar meer over samenwerking in een consortium.” Het herstelplan moet ervoor zorgen dat de organisatie in 2012 zwarte cijfers kan noteren. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Frans Broekhuizen verlaat Zonnehuizen

Zonnehuizen neemt zorginstelling BellisGroep over

Charles Laurey wordt directeur adviesbureau hict

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Eerst slecht werk leveren en personeel en bewoners zijn de dupe.
    Maar dat is bij veel zorg zaken zo.pgb wmo het zelfde er zijn gem die het goed doen maar zeker ook die slecht voor de mensen zijn .
    pgb hulp ,zonder verzekering,geen reisgeld,en geen verzekering dan mag de hulp wettelijk gezien niet werken dat gaat van budget af als je dathebt betaald hou je 1.500 euro over voor 185 uur hulp.Zo doen ze dat in zuidhorn
    Er moet meer controlle op zorgkantoren komen.
    vrijheid blijheid.voor zorgkantoren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.