Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Bos ziet Britse oplossingen groei zorguitgaven

De zorguitgaven kunnen niet langer onbeperkt doorgroeien. Dat stelt KPMG-partner Wouter Bos. Tijdens een rondetafelbijeenkomst dacht de voormalig PvdA-leider samen met ziekenhuisbestuurders en andere professioneel betrokkenen na over mogelijke oplossingen van de groei. Hierbij kwam onder andere de Britse aanpak van de groeiende zorgvraag ter sprake.
Bos ziet Britse oplossingen groei zorguitgaven

De bijeenkomst op 17 februari in Nieuwegein werd georganiseerd door accountantsbureau KPMG, administratieve outsourcing-specialist Accounting Plaza en informatie-economie uitgever AME Research. De aanwezigen zochten naar actieve oplossing om kosten te besparen in de gezondheidszorg. Bestuursvoorzitter Diana Monissen van zorgverzekeraar De Friesland pleitte ervoor alle componenten van de kosten van een behandeling van een aandoening en de resultaten ervan voor verzekerden inzichtelijk te maken. De zorgverzekeraar heeft bijvoorbeeld meer inzicht opgebouwd in de kosten van diabetesbehandelingen en denkt daarin besparingen te kunnen realiseren door diabeteszorg meer buiten de ziekenhuizen te realiseren.

Groot-Britannië

Ook werd er naar de Britse bezuiniging op de zorg gekeken. De nieuwe liberaalconservatieve regering probeert die bezuiniging te bereiken door de traditionele verdeling van het zorgbudget in twee jaar tijd over te hevelen naar regionale commissies van huisartsen, die zich sterk concentreren op de lokale en regionale integratie van geneeskunde en verzorging.

Hothousing

Volgens twee Britse KNMG-adviseurs is recent veel ervaring opgedaan in zogeheten ‘hothousing projecten’ voor geïntegreerde ketenzorg, met als uitgangspunt kwaliteitsverbetering en efficiency. Regionaal worden partijen samengebracht (vertegenwoordigers van ziekenhuizen, huisartsen, therapeuten, verpleging en verzorging, gehandicaptenzorg wijkverpleging/thuiszorg, maatschappelijk werk) en de krachten gebundeld in zogenoemde Integrated Care Organizations (ICO) onder de norm van een ‘benefit shared agreement’. De term ‘hothousing’ is afgeleid van ‘broeikas’ en refereert aan het versneld/geforceerd groeien, oftewel uitdagingen oplossen.

Reversed billing

In de KPMG-presentatie was er ook aandacht voor het inkoopbeleid van verzekeraars en ziekenhuizen. Eén van de voorstellen ging over ‘reversed billing’. Daarbij bepaalt en verzendt de inkoper de factuur nadat de dienst geleverd en aanvaard is. De leverancier ontvangt vervolgens dat bedrag. De bijeenkomst leverde veel stof op tot reflectie over de taaie structuur van de Nederlandse curatieve zorg en de wens van alle betrokkenen daarin veranderingen aan te brengen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Wouter Bos gaat de zorg in

CBS: zorguitgaven groeien met 5,8 procent

Zorguitgaven met zes procent gestegen

KPMG levert digitale strategie Engelse gezondheidszorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. lees de brieven aan de Tweede Kamer van de staatsecretaris en minister van VWS. Laagcomplexe zorg uit het ziekenhuis, stimuleer de anderhalve lijn en goede samenwerking in de wijken, belangrijke rol voor de huisartsen. KPMG is wat laat met het idee.

  3. Heel goed dat er eens over de grens wordt gekeken, en vooral naar het Verenigd Koninkrijk. Misschien kunnen we van de aanpak daar nog wel veel meer leren. Wat te denken bijvoorbeeld van het nationaliseren van de ziekenhuiszorg zodat er echt stappen gezet kunnen worden en hebben we zorgverzekeraars eigenlijk wel nodig? Kunnen we die nu verdampende miljarden die opgaan aan de grote conglomeraten en het zg. zorginkoop/-verkoop spel niet beter gebruiken?

  4. Zou het niet verstandig zijn om de gezondheidszorg uit 1 pot te laten betalen. Volgens mij scheelt dit erg veel kosten. Ik zie nu regelmatig dat kosten overgeheveld worden naar andere potjes en dat het dan goedkoper lijkt. Ondertussen zijn de verschillende partijen bezig hun eigen potjes vol te houden terwijl andere potjes leeg raken. Bijvoorbeeld. Bepaalde injecties mogen niet meer door de thuiszorg gegeven worden, de huisarts wil ze niet geven en dus worden ze in het ziekenhuis gegeven. Lijkt goedkoper voor thuiszorg en huisarts, maar wat kost een ziekenhuis wle niet! Uiteindelijk betalen we dit ook samen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.