Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bouwcollege waarschuwt voor chaos

Bouwcollege waarschuwt voor chaos

Auteur: Bart Kiers

Datum: 04-06-2007

Een te snelle verwerking van de kapitaallasten in de prijzen kan grote problemen opleveren. Dat stelt Rob Scheerder, voorzitter van het College bouw zorginstellingen. “De richting van het beleid is prima, maar de problematiek wordt onderschat.”

Binnenkort komt het ministerie van VWS met een nieuwe kapitaallastenbrief over het nieuwe bouwregime. In de vorige brief van 2005 werd duidelijk dat zorginstellingen zelf verantwoordelijk worden voor het beheer en de ontwikkeling van vastgoed. De kapitaallasten moeten ze zelf terugverdienen via de tarieven.

Bouwcollege

Het Bouwcollege staat in principe geheel achter deze overgang, maar Scheerder waarschuwt voor een overhaaste invoering. Belangrijkste randvoorwaarde voor de hele operatie is, zo benadrukt Scheerder, dat het systeem van de diagnose-behandelingcombinaties (dbc’s) op orde is. “De systematiek van de prijzen van de ziekenhuizen is nog niet valide, en men wil de manier van berekenen bovendien drastisch vereenvoudigen. Als je daar de problematiek van het integreren van de kapitaallasten nog eens overheen giet, loop je het risico dat er chaos ontstaat.”

Nieuwe zorgstelsel

Verder wijst Scheerder erop dat het gewenste effect van het nieuwe zorgstelsel – dat verzekeraars de aanbieders tot betere prestaties dwingen door scherpe inkoop – nog nauwelijks zichtbaar is. “Zolang nog geen sprake is van enige stabiliteit, kan verrekening van de kosten van het vastgoed tot allerlei vreemde effecten leiden. Van belang is in dit verband natuurlijk ook wat het ministerie gaat zeggen over eventuele winst in relatie tot marktwerking. Ten slotte ligt er nog de vraag rond het juridisch eigendom van het vastgoed, ook een hele kluif. Kortom, veel werk aan de winkel.” (Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.