Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Bouwplannen nog te veel gericht op kortetermijndenken’

Mark van Dorresteijn
Een combinatie van daglicht en regulerend kunstlicht kan al snel zorgen voor een besparing op de energiekosten van veertig procent. Dat deze techniek nog niet op grote schaal wordt toegepast komt vooral door kortetermijndenken, stelt architect Marien Jansen van Studio M10 in het weekblad Facilitair & Bouwbeheer.
‘Bouwplannen nog te veel gericht op kortetermijndenken’

“Opdrachtgevers zijn nog altijd het meest gefixeerd op bouwkosten”, stelt Jansen. “De exploitatie en de mate van onderhoud zijn elementen die niet of onvoldoende naar voren worden gebracht in de programma’s van eisen. Juist die aspecten moeten harder en scherper geformuleerd worden.” Vooral om uitputting van energiebronnen tegen te gaan, denkt de architect dat we niet meer onder een goed gebruik van licht uit kunnen komen. “Toch gaat zeventig procent van de opdrachtgevers nog steeds voor de mooie plaatjes, het behang.” Hij ziet echter ook goede ontwikkelingen: “Bij de overheid en in het onderwijs is men niet terughoudend met experimenteren. Ik ben blij dat er steeds meer nadruk komt te liggen op duurzaamheid.”

Daylight Award

De architect, die onder andere de Oostvaarderskliniek in Almere heeft ontworpen, is de winnaar van de Daylight Award 2010 voor utiliteitsbouw. Hij kreeg de prijs vanwege de effectieve toepassing van daglicht in de Almeerse kliniek. Voor het ontwerp is gezocht naar “een atmosfeer waarin de therapieën het meest effectief zijn”, stelt Jansen. “Een gebouw kan helpen als katalysator in het genezingsproces. Licht is van invloed op de sociale patronen, vooral in een kliniek. Mensen zitten dag in, dag uit in een kliniek. Dan heeft licht een helende werking op de psyche.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

‘Faillissement dreigt voor ziekenhuizen om bouwkosten’

Heijmans bouwt ziekenhuis Amersfoort

Klink wil bouwnormen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Ook mijn ervaring is dat de klimaatbeheersing veel te wensen overlaat. In geen enkele stafkamer is toegang tot frisse lucht/ geen raam/rooster die je open kunt zetten om luchtstroom toe te laten. Gevolg is een bedompte sfeer. Voor wat betreft het glaswerk: Het is inderdaad een Big Brother setting waar je je vraagtekens bij kunt hebben.

  2. Lees alle reacties
  3. De OOstvaarderskliniek heeft inderdaad allerlei prijzen gewonnen. Toch zuchten en steunen de mensen die daar moeten werken en wonen. Regelmatig zeggen we tegen elkaar: die architect zou zelf eens een wek hier moeten verblijven, dan zou hij wel anders ontwerpen. Het moet gezegd worden: het is een prachtig gebouw. Nadelen zijn, doorat alles van glas is, dat er ipv een veilige omgeving, juist een emotioneel onveilige omgeving wordt gecreerd. Patienten doen hun therapie in glazen ruimtes, waar zowel van buitenaf als van binnenuit alles gezien kan worden. Medewerkers hebben nergens een mogelijkheid om zich terug te trekken zonder gezien te worden. Voert de leidinggevende een zwaar gesprek, dan hebben anderen dat allemaal gezien. En qua klimaatbeheersing werkt het ook niet: het is bij niet al te hoge temperaturen al snel zeer warm binnen, laat staan bij ets hogere temperaturen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.