Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brabantse fusie op losse schroeven

MAARSSEN - Gehandicaptenzorgorganisatie Amarant en Zorggroep West-Midden Brabant zien voorlopig af van een fusie, omdat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) meer onderzoek wil doen. De partijen vinden dat te lang duren en sluiten daarom een strategische alliantie.

Amarant en Zorggroep West-Midden Brabant hadden hun fusievoornemen begin dit jaar gemeld bij de NMa. Die concludeerde in juli dat een meldingsprocedure niet volstaat. De partijen moeten van de fusiewaakhond een vergunningsprocedure doorlopen om vast te stellen of er een ongewenst marktmacht ontstaat.

Strategische alliantie

Maar daar zien de zorgorganisaties vanaf, laat Wim Corsten, bestuurder van Zorggroep West-Midden Brabant weten. “Dan zijn we een jaar lang met handen en voeten gebonden. Daar kunnen we niet op wachten. We sluiten een strategische alliantie om door te gaan met het plan om vanuit wijksteunpunten samen welzijn en zorg aan te bieden aan onze doelgroepen.”

Selectiecriteria veranderd

Corsten is teleurgesteld, omdat de procedure veel te lang heeft geduurd. Bovendien heeft de NMa gedurende de aanvraag de selectiecriteria veranderd, stelt Corsten. “In een voorgesprek zei de NMa de zorg voor ouderen en gehandicapten als gescheiden markten te zien, maar nu beschouwen ze de ouderen- en gehandicaptenzorg opeens als één markt.” Corsten verwacht dat de NMa deze zienswijze over enkele jaren zal versoepelen gezien de ontwikkelingen in de AWBZ. Mogelijk gaan de organisaties dan opnieuw fuseren. (ZorgVisie – Bart kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.