Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brits ziekenhuis zet virtual reality in tegen pijn

Mark van Dorresteijn
In het Queen Elizabeth Hospital in Birmingham testen onderzoekers of virtual reality effect heeft op de beleving van pijn. Onderzoekers vermoeden dat patiënten minder pijn ervaren als zij afgeleid worden door een virtuele wereld.
Brits ziekenhuis zet virtual reality in tegen pijn

 

Charlotte Small, projectleider van het klinische deel, legt uit dat zij virtual reality willen testen op meerdere gebieden, te beginnen bij pijnbeleving van patiënten. ‘Uit eerder onderzoek komt naar voren dat kijken naar de natuur ontspannend werkt. Uiteindelijk willen we naar een systeem dat zelfs door patiënten met ernstige verwondingen gebruikt kan worden.’

Wisselen van verband

De testgroep bestaat uit patiënten met brandwonden. In een eerste test keken de onderzoekers naar de mate van pijn tijdens het wisselen van het verband. Het bleek dat 37 procent van de patiënten, ondanks pijnmedicatie, nog steeds lichte tot ernstige pijn ervaarde. De patiënten kregen verschillende pijnmedicatie van paracetamol oplopend tot morfine. Het idee is om te zien of virtual reality de pijn verder kan verlichten of eventueel kan zorgen voor minder zware medicatie.

In een later stadium willen de onderzoekers de virtuele wereld testen met oorlogsslachtoffers en mensen met fantoompijn.

Virtuele wereld

In de wereld kunnen patiënten wandelingen maken langs de kust of in het bos. De locaties die gebruikt zijn voor de wereld liggen nabij het ziekenhuis. De kusttocht vindt plaats in Wembury en de boswandeling in Dartmoor. In de virtuele wereld kunnen mensen door een eenvoudige controller zelf bepalen waar ze heen lopen en wat ze bekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.