Budget voor topzorg, ook buiten de umc’s

Sommige patiënten hebben zeer complexe aandoeningen. Dat vergt bijzondere expertise, ook wel topklinische of last resort zorg genoemd. De eigen medisch specialist komt er niet uit en verwijst naar een gespecialiseerd centrum. Het betreft topzorg die slechts in een enkel ziekenhuis aanwezig is en waaraan vaak hoge kosten zijn verbonden. Maar het zijn niet altijd umc’s die deze zorg leveren.
DouweBiesma_fotoRemkeSpijkers_450.jpg
Foto: Remke Spijkers

Het onderscheid tussen academische en algemene ziekenhuizen is niet zo zwart-wit. Er zijn ook specifieke expertisecentra in algemene ziekenhuizen. Sinds twee jaar vergoedt VWS als experiment de topzorg in drie van deze expertisecentra. In totaal wordt 30 miljoen euro voor een periode van vier jaar besteed aan de combinatie van zeer specialistische zorg en wetenschappelijk onderzoek in het St. Antonius in Utrecht, Nieuwegein en Woerden, ETZ in Tilburg en het Oogziekenhuis te Rotterdam. Ter vergelijking, de acht umc’s en het NKI-AvL ontvangen hiervoor jaarlijks samen ruim 650 miljoen euro, voorheen bekend als de academische component. Dit TopZorg experiment is nu

0
16

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.