Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker: ‘Beschut wonen moet een keuze blijven’

Cliënten van zorginstellingen moeten altijd de mogelijkheid hebben om hun leefwensen kenbaar te maken. Dat zei staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid donderdag in het actualiteitenprogramma Nova, in reactie op een reportage over locatie Dennendal van zorgorganisatie Reinaerde.
Bussemaker: ‘Beschut wonen moet een keuze blijven’

Het beleid is dat gehandicapten zo veel mogelijk in gewone wijken wonen. Maar vooral mensen met een zware verstandelijke handicap zouden liever de veiligheid van de grote instellingen willen.

Zorgplanen

De staatssecretaris zei dat ze niet in alle gevallen kan garanderen dat cliënten kunnen blijven wonen waar ze willen wonen. Er moet bij de sluiting van een instelling volgens haar wel altijd met de cliënt en familieleden besproken worden welke woonkeuzes er zijn en waar de voorkeuren van de cliënt liggen. Bussemaker wil instellingen die wensen van gehandicapten negeren bestraffen door ze mogelijk geen vergunning voor een verbouwing of nieuwbouw te geven. “Door de invoering van de zorgplannen en door versterking van de positie van de cliëntenraden moet de keuzemogelijkheid van cliënten geborgd worden. In uiterste gevallen kunnen we met het intrekken van vergunningen organisaties dwingen onderzoek naar de leefwensen te doen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links

Bekijk de Nova-aflevering

Bekijk ‘Andere Tijden’ over Dennendal

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.