Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker bezig met nieuwe governance code zorg

De overheid wil bij wanbeleid in zorginstellingen bestuurders aansprakelijk kunnen stellen. Daartoe worden een zogenoemde governance code en een wetswijziging voorbereid. Dit kondigde PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid gisteren aan tijdens een Kamerdebat over de instelling voor gehandicaptenzorg Philadelphia.

Philadelphia heeft in een jaar tijd ruim 24 miljoen euro verloren door onder meer vastgoedtransacties. De directie is inmiddels opgestapt. De commissarissen zijn dat ook, al blijft voorzitter Elco Brinkman nog even zitten om de overdracht aan de opvolgers te verzorgen. Bussemaker stuurde daarover vorige week een snoeihard rapport van het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) naar de Kamer. De Kamer deelt de analyse van CSZ dat de raad van bestuur en de toezichthoudende commissarissen een megalomaan beleid voerden en het zicht op de kerntaak, kwijt waren. De toezichthouders hielden bovendien te weinig afstand tot de bestuurders. De verhouding tussen de commissarissen en het dagelijks bestuur van een zorginstelling wil Bussemaker daarom in een governance code regelen.

Aansprakelijkheid zorgbestuurders

Volgens Bussemaker heeft de overheid geen mogelijkheid om de bestuurders aansprakelijk te stellen voor het bijna-faillissement van Philadelphia. Bestuurders kunnen wel aansprakelijk gesteld worden als de Ondernemingskamer aantoont dat er sprake van wanbeleid is geweest. De ondernemingsraad of de cliëntenraad van Philadelphia kunnen zo’n onderzoek aanvragen. Bussemaker zelf kan dat niet. Wel wil zij betrokkenen die zo’n actie beginnen, ondersteunen. De raad van toezicht of de commissarissen kunnen bij wanbeleid ook bestuurders aansprakelijk stellen. Maar dat ligt bij Philadel-phia niet voor de hand, omdat de commissarissen het bestuur volledig steunden.

IJsselmeerziekenhuizen

Klink wil dat ook, want hij heeft bij ziekenhuizen vergelijkbare problemen. Het toezicht bij de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord heeft bijvoorbeeld gefaald. De toezichtautoriteit NZa vindt dat de overheid daarvoor in het reddingsplan te veel geld beschikbaar stelt. Zorgondernemer Loek Winter, die de IJsselmeerziekenhuizen wil overnemen, en verzekeraar Achmea, dragen volgens de NZa te weinig bij. Daarover debatteert de Kamer vandaag met Klink.

Debat Philadelphia

“Geen zorg voor gehandicapten, maar wel geld voor megalomane projecten”. VVD’er van Miltenburg is onthutst over de gang van zaken bij zorginstelling Philadelphia. Alle woordvoerders sluiten zich bij haar aan. Leijten (SP): “Allerlei leuke vastgoeddingetjes, maar geen aandacht voor cliënten”. Koşer Kaya (D66): “een bende”. Agema (PVV): “stop de bijbanencultuur”. Sap (GroenLinks), Ortega-Martijn (ChristenUnie) en Van der Veen (PvdA): “falend bestuur”. De Vries (CDA): “eenzijdige economische oriëntatie”. Staatssecretaris Bussemaker zelf spreekt van een “holle bolle Gijs”. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Commissarissen Philadelphia slaan terug

Brinkman stapt op bij Philadelphia

De kunst van het toezicht houden, interview met Pauline Meurs in het februarinummer

Geen extra geld voor IJsselmeerziekenhuizen

Overheid in raad van toezicht IJsselmeerziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.