Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Bussemaker wil gebruik pgb beperken

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Staatssecretaris Bussemaker wil het gebruik van het persoonsgebonden budget (pgb) terugdringen. Alleen mensen die er bewust voor kiezen de regie over hun eigen leven te voeren, zouden nog in aanmerking moeten komen. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Bussemaker wil gebruik pgb beperken

Bussemaker wil dat het pgb terugkeert naar de oorspronkelijke doelstelling: mensen in staat stellen om zelf de regie te voeren over de zorg. In haar ogen is het pgb alleen bedoeld voor mensen die er bewust voor kiezen zelf de regie te voeren. Ook moeten ze laten zien dat ze goed met geld kunnen omgaan. Daarom zijn mensen met gedragsstoornissen, psychische problemen of verslavingsproblematiek minder geschikt voor een pgb, tenzij ze zich adequaat kunnen laten vertegenwoordigen, aldus Bussemaker.

Steeds meer pgb-houders

Elk jaar doen er meer mensen een beroep op het pgb. In 2003 waren er nog 51.000 budgethouders, in het najaar van 2009 ruim 115.000. Dat is circa 19 procent van alle mensen die AWBZ-zorg krijgen. Aanvankelijk waren pgb-houders vooral lichamelijk gehandicapten en mensen met een chronische ziekte. De laatste jaren krijgen steeds meer kinderen en ggz-cliënten een pgb.

Oneigenlijk gebruik pgb

Bussemaker vindt dat er te veel mensen een pgb gebruiken voor wie dat niet is bedoeld. Zo zijn er mensen die niet of nauwelijks vanuit het bewustzijn dat zij kiezen voor ‘eigen regie’ een pgb aanvragen en de zorg laten uitvoeren door bemiddelingsbureaus. Anderen kiezen een pgb omdat ze geen zorgaanbieders kunnen vinden met een geschikt zorgaanbod. Ook komt het voor dat zorginstellingen mensen aansporen een pgb aan te vragen omdat het zorgkantoor geen geld meer heeft om zorg te contracteren. Voordat de staatssecretaris knopen doorhakt voor wie het pgb beschikbaar blijft, laat ze met de belangenvereniging voor budgethouders Per Saldo in kaart brengen wie momenteel een beroep doen op het pgb.

Pgb onder AWBZ-contracteerruimte

Omdat de financiering een subsidieregeling is met een open einde, gaan er steeds meer collectieve middelen naartoe. In 2010 zal dat naar verwachting 2,1 miljard euro zijn. Om de kosten te beheersen, wil de Tweede Kamer het pgb vanuit de AWBZ-contracteerruimte financieren. Dat kan echter niet op korte termijn, omdat uit onderzoek van VWS blijkt dat daarvoor de AWBZ moet worden aangepast. Bussemaker mikt op 2012 als op 1 april wordt besloten om zorgverzekeraars de AWBZ voor hun eigen verzekerden te laten uitvoeren. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

CVZ: geen pgb voor bemiddelingsbureaus

Klink bekijkt pgb doorstart in Zorgverzekeringswet

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Mijn zoon is autistisch en heeft gestapelde problematiek. Hij heeft ADHD een reactive hechtingsstoornis en is daarbij ook zwakbegaafd. Al vanaf zijn geboorte heb ik om hulp gevraagd, hij is 4 jaar uit huis geplaatst geweest en van ellende weer bij mij terecht gekomen. Jaren lang heeft jeugdzorg NIETS gedaan aan zijn problemen, wachtlijst wachtlijst en nog eens wachtlijst. En toen was er het PGB we hebben het PGB nu 1 jaar en mijn zoon is ziender ogen vooruit gegaan. Voor hem is het leven zoveel aangenamer zonder de angst dat hij weer bij mama weg zal moeten! Mevr X ik sluit me bij u aan, door de problematiek van mijn zoon was reguliere opvang onmogelijk,hij heeft zelfs 2 schoojaren gemist omdat hij daar niet te handhaven was. Mevr Bussemaker denkt u alstubieft om de toekomst van onze kinderen met of zonder verstandelijke beparking!

  2. Lees alle reacties
  3. ik nodig mevrouw bussemaker uit om eens een maandje met ons mee te lopen. sinds 3 maanden hebben wij onze zoon, 30 jaar oud, blind,ernstig verstandelijk gehandicapt, en autistisch, weer thuis wonen. hiervoor woonde hij 20 jaar in een zorginstelling, de laatste jaren hebben wij de zorg ernstig terug zien lopen. nu dank zij het pgb zijn wij in de gelegenheid de juiste zorg voor hem in te kopen, en al is hij nog maar kort thuis, we zien hem nu al opknappen. ik moedig elke ouder aan om hun kind weg te halen uit de instellingen waar met name voor deze mensen niet meer de juiste zorg geboden wordt. wij doen er alles aan om de kwaliteit in het leven van onze zoon weer terug te brengen.daar heeft toch ieder mens ,ongeacht wie en hoe hij is recht op???wordt het pgb strakt teruggedraaid of ernstig verminderd dan zie ik zijn toekomst somber tegemoet. daar zou ik wel eens met mevrouw bussemaker over willen praten, naar mijn idee heeft zij geen enkel idee waar zij het over heeft.

  4. Zelf werk ik in een instelling met autistische kinderen/jongeren in de leeftijd van 5 t/m 20 jaar. Dit wordt gefinancieerd dmv PGB. Dit ten eerste voor het ontlasten van de ouders en om de kinderen/jongeren een leuk weekend of een leuke onbezorgde vakantie te bezorgen. Je ziet zelfs dat bij hun het vermogen groeit om buiten de weekenden en de vakanties beter sociale contacten aan te gaan. Voor een autist niet geheel onbelangrijk lijkt me. Eigenlijk zou Bussemakers maar eens een weekend of een vakantie mee moeten komen draaien, dan kan ze met eigen ogen zien wat ze allemaal kapot gaat maken. Het ergste is dat ze door midel van deze maatregel er een veel groter maatschappelijk probleem bij creert zonder dat ze daar zelf ook maar een seconde erg in heeft. Dat is nog het meest zorgwekkende van alles.

  5. Laat dat mens eens wat anders gaan doen dan wéér bemoeien met
    wie recht hebben op pgb !
    Ik kan moeizaam opvang vinden
    voor kind met gedragsprobleem;reden te meer voor pgb en persoonlijke opvang in eigen huis/omgeving..
    De reguliere opvang werkte niet
    danwel kon niet vergoed uit
    het pgb..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.