Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CAK gaat dossiers sneller afhandelen

Het Centraal Administratiekantoor (CAK) gaat twee keer zoveel mensen inzetten om ingewikkelde dossiers sneller af te handelen. De instantie die de eigen bijdragen voor zorginstellingen en thuiszorg moet innen, gaat ook de eigen organisatie beter opzetten. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.
CAK gaat dossiers sneller afhandelen

Het CAK kwam eind vorig jaar onder vuur te liggen toen veel mensen geconfronteerd werden met een fors hogere eigen bijdrage. De instantie was moeilijk bereikbaar, stuurde onjuiste facturen en handelde klachten niet goed af, stelde de nationale ombudsman vorig weekeinde nog.

Afspraken

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid stuurde dit voorjaar de onderzoekers van Berenschot op het CAK af. Die kwamen tot een conclusie die de staatssecretaris ook al had getrokken: voor het vaststellen van de eigen bijdragen is het CAK wel erg afhankelijk van de juiste en tijdige aanlevering van een groot aantal andere instanties, waaronder de Belastingdienst. Daarom moeten alle betrokken partijen strakkere afspraken maken over de verantwoordelijkheden. Wie zich daar niet aan houdt, kan een sanctie tegemoetzien. Verder mag de fiscus ook een voorlopig inkomen aan gaan leveren als het definitieve nog niet bekend is. Zo kan een tijdelijk te hoge eigen bijdrage vaak voorkomen worden.

Nieuwe taak

Het CAK krijgt er volgend jaar ook nog een nieuwe taak bij: de uitkering van toeslagen aan chronisch zieken en gehandicapten. Ook daar zijn weer veel partijen bij betrokken, maar volgens Berenschot moeten die in staat zijn om hun gegevens op tijd aan het CAK te geven. (ANP)

Lees ook:

VWS laat CAK onderzoeken

CDA: ‘Bussemaker moet meer doen aan chaos CAK’

1 REACTIE

  1. We zijn toch een bijzonder land. Niemand die zich eerst eens afvraagt of het verschrikkelijk ingewikkelde systeem, met een grote afhankelijkheid van anderen wel kan werken. Pleisters plakken helpt niets, maakt het nog ingewikkelder, waardoor het Zwarte Pieten tot een nationale sport wordt verheven. Een organisatie die al problemen heeft met zijn huidig proces, weer opzadelen met een nieuwe taak is eigenlijk misdadig te noemen. Politiek iets beloven, moet wel gestoeld zijn op enig realiteitszin. Overigens voor alle duidelijkheid, ik verwijt de medewerkers niets. Ik verbaas me er nog over dat die in de chaos nog kunnen werken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.