Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Catharina wil af van maatschap dermatologie

Mark van Dorresteijn
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is van plan afscheid te nemen van de voltallige maatschap dermatologie. Reden is dat de vier dermatologen zonder toestemming van het ziekenhuis een praktijk cosmetische dermatologie zijn begonnen.
Catharina wil af van maatschap dermatologie

Patiënten konden contant betalen, ze betaalden voor verzekerde zorg en terwijl de indruk werd gewekt dat het geld naar het ziekenhuis ging kwam het geld bij de maatschap terecht.

Het ziekenhuis heeft laten berekenen dat 168 patiënten in totaal 24.000 euro hebben betaald aan de maatschap. Het ziekenhuis heeft besloten het totale bedrag terug te betalen aan de patiënten en de schade op de dermatologen te verhalen. Ook het ziekenhuis zegt schade te hebben geleden omdat zonder enige afspraak apparatuur, personeel en middelen van het ziekenhuis werden gebruikt. Kosten werden in rekening gebracht bij patiënten en de opbrengsten gingen naar de maatschap.

Integriteit

De vier dermatologen behoren tot de internationale top van hun vakgebied, aldus het ziekenhuis. ‘Je kunt nog zo goed zijn in je vak maar het draait hier om integriteit. Uit eigen belang zijn willens en wetens de patiënt en de ziekenhuisorganisatie benadeeld’, zegt bestuursvoorzitter Piet Batenburg in een verklaring.

Ontdekking

De zaak kwam in mei 2012 aan het rollen door melding van een zorgverzekeraar aan het ziekenhuis, die een dubieuze factuur van één van haar verzekerden had ontvangen. Het ziekenhuisbestuur heeft daarop direct deze praktijkvoering cosmetische dermatologie verboden, de administratie gevorderd en twee externe onderzoeken laten uitvoeren. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg is geïnformeerd.

Consequenties

Volgens geldende procedures blijven de dermatologen nog een half jaar aan het werk. Het ziekenhuis zegt dat er geen consequenties zijn voor de zorg. Het is voor de tweede keer in korte tijd dat het ziekenhuis afscheid neemt van specialisten. In de zomer werd de samenwerking met twee internisten opgezegd.

Piet Batenburg

Bestuursvoorzitter Piet Batenburg: ‘De direct aanwijsbare financiële schade bedraagt gelukkig niet meer dan enkele tienduizenden euro’s. De echte zaak waar het hier om gaat is integriteit. Vanuit eigen belang zijn willens en wetens de patiënt en de ziekenhuisorganisatie benadeeld, in een omgeving waar wij op basis van afspraken en vertrouwen samenwerken. Je kunt nog zo goed zijn in je vakgebied, integriteit geldt voor iedereen binnen onze organisatie. Medisch specialisten hebben daarin bij uitstek een belangrijke voorbeeldfunctie, ook in de relatie met de patiënt.’ (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Catharina Ziekenhuis )

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.