Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBO meldt visitatiesysteem ADAS aan voor Spider Award

Mario Gibbels
Het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO heeft het Algemeen Digitaal Audit Systeem (ADAS) voor medisch specialisten aangemeld voor de Spider Award. Aanleiding voor de ontwikkeling van ADAS was volgens Machteld Ploeg, manager zorginformatie & business development bij CBO, de administratieve rompslomp waarmee een visitatie gepaard gaat.

Wat is het precies?

“ADAS is een webbased applicatie die wetenschappelijke verenigingen ondersteunt bij de visitatie van haar leden. Uiteindelijk doel is dat de visitatie papierloos maar ook qua planning en organisatie geautomatiseerd verloopt.”

Hoe werkt het ?

“Zowel de hoofdvisiteur, visiteurs als specialisten die gevisiteerd worden, ontvangent een inlogcode. Daarmee kunnen zij het systeem in om de workflow rondom een visitatie in gang te zetten en vragenlijsten in te vullen. Die worden vervolgens gebruikt door degene die visiteert. Het systeem kan verder automatisch visitatieverslagen en spiegelgegevens genereren.”

En het is een systeem van het CBO?

“Het CBO heeft samen met een aantal medisch-wetenschappelijke, sociaalgeneeskundige en paramedische verenigingen ADAS laten ontwikkelen door ICIT Solutions. Aanleiding was de ergernis over de papieren rompslomp die een visitatie met zich mee bracht. Daardoor was het voor medisch specialisten meer iets waar ze tegenop zagen dan een mooie kans voor verbetering.”

Hoe lang bestaat ADAS al?

“We zijn er drie jaar geleden mee begonnen en zojuist is versie 2.0 uitgebracht, je mag intussen wel stellen dat het een volwassen systeem is. Inmiddels maken zo’n zeven wetenschappelijke verenigingen er gebruik van en een stuk of tien zijn aan het bekijken of ze het systeem ook gaan aanschaffen.”

Wat kost het en wat levert het op?

“De aanschaf bedraagt tussen de 10 en 20.000 euro, afhankelijk van de eisen die je stelt als wetenschappelijke vereniging, en een abonnement kost zo’n 5.000 euro per jaar. De besparingen bedragen naar schatting zo’n 40.000 euro per jaar, zowel direct verzilverbaar bij de medisch specialist als indirect verzilverbaar door verminderde tijdsbesteding van het secretariaat.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst met ADAS?

“Het wordt nu nog alleen gebruikt voor de ondersteuning van de visitatie van medisch specialisten maar mogelijk gaan we dat nog verder verbreden. Zo is al gevraagd of het niet gebruikt kan worden voor de visitatie van specialistenopleidingen. We hebben inmiddels ook een gebruikersgroep opgericht die wensen naar voren kan brengen. Dat moet dan wel binnen een bepaald budget, want we zijn weliswaar een not for profit organisatie maar we willen er geen verlies op maken.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.