Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Centrale rol voor huisarts bij kanker’

Mark van Dorresteijn
Huisartsen moeten een centrale rol krijgen in de nazorg van behandelde kankerpatiënten. Dat stelt KWF Kankerbestrijding in een rapport dat vandaag is verschenen.
'Centrale rol voor huisarts bij kanker'

“De huisarts moet als casemanager fungeren. Hij moet de patiënt doorsturen naar een revalidatiearts of een specialist indien nodig, maar moet zelf de regie hebben in de behandeling”, aldus een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding.

Behoefte aan nazorg

Nu is het nog zo dat specialisten een groot deel van de nazorg voor kankerpatiënten op zich nemen. Naar verwachting zal het aantal mensen met kanker tot 2020 stijgen van 576.000 tot ruim 900.000. Ook leven kankerpatiënten steeds langer. Daardoor is er veel behoefte aan nazorg.

‘Extra mensen en middelen nodig’

In een reactie op het rapport zegt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) dat ook zij denken dat huisartsen veel te bieden hebben in de nazorg van kankerpatiënten. Ze benadrukken wel dat er extra mensen en middelen nodig zijn om de grotere rol van de huisarts in de kankerzorg goed op te kunnen vangen. (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Kosten zorgen voor ongelijkheid in kankerzorg

Michel Rudolphie nieuwe directeur KWF Kankerbestrijding

CBS: Kans op sterven door kanker lager

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.