Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Centre for One Health gelanceerd

Redacteur Zorgvisie
Infectieziektes voorkomen of tegengaan en antibioticaresistente oplossen, dat is wat het Netherlands Centre for One Health (NCOH) wil. Het initiatief van een groot aantal Nederlandse universiteiten en academische ziekenhuis is vandaag gelanceerd.
Vaccin 400.jpg

De medische wereld staat voor een grote uitdaging, vinden het AMC Amsterdam, het Erasmus MC, het UMC Utrecht, de Universiteit Utrecht en Wageningen University. Door bijvoorbeeld klimaatverandering en het feit dat er meer wordt gereisd, lopen mensen een groter risico om een infectieziekte op te lopen. Daarom bundelen zij hun krachten in het onderzoeksinstituut NCOH, van waaruit ze op zoek gaan naar oplossingen voor infectieziekten en antibioticaresistentie. ‘We zien het als onze maatschappelijke taak om vanuit een sterke kennisbasis grensverleggende oplossingen aan te dragen met wereldwijde impact’, zegt Anton Pijpers, vice voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht. ‘Het voorkomen en onder controle houden van infectieziektes is wereldwijd een grote uitdaging, net als de resistentie voor antibiotica. Er zijn in Nederland topinstituten te vinden op het gebied van gezondheidszorg, in NCOH verbinden we de kennis die de onderzoekers samen hebben.’

Extra financiering
Minister Schippers liet op de lancering van het onderzoeksinstituut weten de komende zes jaar 16 miljoen euro beschikbaar te stellen voor onderzoek naar antibioticaresistentie. Naast onderzoek hiernaar en naar het ontwikkelen van vaccins tegen ziektes als ebola, het zeer actuele zika-virus, MERS en SARS, richt het NCOH zich ook op dierenwelzijn en milieu. Het onderzoek wordt gedaan vanuit de normale werkplekken van de onderzoekers.
Het NCOH staat open voor aanmeldingen van andere universiteiten en academische ziekenhuizen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.