Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Chiel Bos: ‘Privacydiscussie E-health staat goede en veilige zorg in de weg’

Mario Gibbels
De discussie over privacy bij het gebruik van internet in de zorg staat goede en veilige zorg in de weg. Dat stelt Chiel Bos, voormalig directeur van Zorgverzekeraars Nederland en nu zelfstandig adviseur, in een opiniebijdrage voor het Revalidatie Magazine.

Verbazing

Bos verbaast zich erover dat we als burgers zo makkelijk via internet onze vakanties en bankzaken regelen terwijl de zorg slechts schoorvoetend gebruik maakt van mogelijkheden die internet biedt.

Bij het regelen van bankzaken of het inchecken voor een vlucht hoor je nooit iets over privacy, aldus Bos. In de zorg voortdurend. Terwijl je medische gegevens, in tegenstelling tot bankgegevens, juist wél wilt uitwisselen. Bos: “Het ongemak en de fouten bij behandelingen treden juist op doordat een behandelaar in de keten onvoldoende op de hoogte is van mijn gegevens.”

Touwtrekken om de macht

Daarom stelt Bos dat de discussie over privacy het gebruik van internet in de zorg belemmert. “Die discussie bij een kleine groep artsen is nauwelijks meer dan touwtrekken om de macht en angst om terrein te verliezen.” En dit gaat volgens hem ten koste van de kwaliteit van de zorg. (ICTzorg.nl)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.