Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Chirurg ZGT opnieuw onder vuur

De chirurg Serdjan Rakic van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) lijkt opnieuw onder vuur te komen na het onverwachte overlijden van een patiënt, begin december. Dat meldt De Twentsche Courant Tubantia. De ZGT laat een extern onderzoek doen naar het overlijden.
Chirurg ZGT opnieuw onder vuur

De directie van de ZGT heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op de hoogte gesteld. De IGZ zegt het onderzoek af te wachten. Het ziekenhuis wil niet zeggen wat er mogelijk is misgegaan met de patiënt. Rakic laat via de ZGT-woordvoerder in De Twentsche Courant Tubantia weten ‘op dit moment geen behoefte te hebben’ op de zaak te reageren.

Complicaties

Rakic is een vooraanstaand arts, zeker als het gaat om slokdarm- en maagoperaties. Hij doet dat via laparoscopische ingrepen; operaties via een kleine incisie. Het voordeel: kleinere wond, sneller herstel, minder litteken. Een klein jaar geleden werd het vakmanschap van de geboren Joegoslaaf Rakic door de inspectie onderzocht nadat er elf klachten over complicaties waren gemeld. De specialist kreeg opdracht om communicatietrainingen te volgen.

Communicatie

Met de communicatietraining was de kous voor de inspectie af. Volgens de woordvoerder van het ziekenhuis heeft de arts die training inderdaad gedaan. De training is ‘met goed gevolg’ afgerond. In hoeverre in deze nieuwe zaak een communicatieprobleem heeft gespeeld, kan ZGT niet zeggen. “Dat moet blijken. Het overlijden van de patiënt was onverwacht en niet te voorzien. Na het direct uitgevoerde interne onderzoek is het incident bij de inspectie gemeld. Gezien de voorgeschiedenis zijn we uiterst zorgvuldig en alert geweest. Veiligheidshalve is een extern onderzoek gelast. Dat is net in gang gezet en de uitkomst wordt aan de inspectie gemeld.” Desgevraagd mailt ZGT De Twentsche Courant Tubantia: “Tevens gebruikt ZGT het onderzoek om eventuele maatregelen na uitspraken van de inspectie te onderbouwen.”

Ingrepen

De arts is nog gewoon aan het werk. Vorig jaar zei ZGT ‘altijd vertrouwen te hebben gehouden’ in het vakmanschap van de arts. Volgens het ziekenhuis doet hij zeer gecompliceerde ingrepen, en is de kans op een complicatie daardoor groter. Een complicatie kan bovendien altijd optreden en heeft vaak niets met een medische fout te maken. Het aantal complicaties achter Rakic’ naam zou echter beduidend lager zijn dan bij zijn ingrepen verwacht mag worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Toezicht en bestuur in conflict over aansturing ZGT

Brandveiligheid ziekenhuizen ZGT niet op orde

Kingma: ‘Verloskunde MST en ZGT samen’

ZGT onderzoekt concentratie klinische verloskunde

3 REACTIES

  1. zo,n arts moet toch beter in de gaten worden gehouden,je moet zelf erg allert zijn,kun je dat niet neem iemand mee die dat wel is,heb zelf al menige aanvaring gehad met een specialist,er zijn er bij die denken dat ze god zelf zijn,een klein voorbeeld,koffie drinken hebben ze soms mer tijd voor over dan voor de patient z,n afspraak,consult is dan binnen 5 min al over,heb hem daarover aangesproken,ook een mail naar de directie gestuurd,uw reactie ontvangen,m vr gr.dat was het.als je te veel vraagt dan is er geen tijd,het moet dan altijd snel,emmen en groningen het maakt niet uit.

  2. Lees alle reacties
  3. Geen enkele reactie ??????????De incompetentie en laksheid van de igz, blijkend uit bovenstaand verhaal maakt klaarblijkelijk iedereen sprakeloos !!!!!???. Voor de overheid is er altijd winst: een pensioengerechtigde minder!! Is het wachten weer op Argos en Radar???
    Is de voorzitter van het zgt niet toevallig de voorganger van de huidige voorzitter van de igz ?? Heet deze verhevene niet van de Wal in de Sloot ??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.