Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Cliëntenwet toch naar de Kamer

Mark van Dorresteijn
Demissionair minister Klink stuurde zijn voorstel voor de Wet cliëntenrechten zorg (Wcz) toch naar de Tweede Kamer. Ondanks forse kritiek van de Raad van State. De Tweede Kamer verklaarde het wetsvoorstel direct controversieel.
Cliëntenwet toch naar de Kamer

Klink was genoodzaakt zijn wetsvoorstel aan te passen, na een kritisch advies van de Raad van State eind vorig jaar. Volgens de raad is de noodzaak van een extra wet onvoldoende gemotiveerd. Bovendien was het wetsvoorstel onduidelijk en sloot het niet aan op de knelpunten die cliënten nu ervaren in de uitoefening van hun rechten. Verbetering van bestaande wetgeving kan naar het oordeel van de Raad van State volstaan. Klink blijft echter van mening dat aparte wetgeving noodzakelijk is. In het wetsvoorstel dat vorig jaar ter consultatie aan veldpartijen is voorgelegd, ontbraken paragrafen over governance en winstuitkering.

Verboden om winst te maken

Dat is nu nog steeds het geval. Klink wil op een later tijdstip aanvullende wetgeving invoegen. Het blijft verboden voor zorginstellingen om winst te maken, tenzij hun dat op grond van de bestaande AMvB is toegestaan. Het College sanering zorginstellingen gaat hierop toezien. In de Wcz gaat de patiënt een behandelingsovereenkomst aan met zowel de medisch specialist als het ziekenhuisbestuur. Het bestuur krijgt de eindverantwoordelijkheid voor de kwaliteit van medische behandelingen.

Behoud van vrije beroep

De medisch specialisten zijn nu bang hun professionele autonomie te verliezen. Woordvoerder Saskia van Kleef van de Orde van Medisch Specialisten: “Het gaat om het behoud van het vrije beroep.” De verandering van wetgeving zou ertoe leiden dat 7500 medisch specialisten hun vrije beroep verliezen. Door een wijziging in de Wet marktordening gezondheidszorg gaan medisch specialisten declareren aan het ziekenhuis en niet meer via het ziekenhuis aan de patiënt. Daardoor ontstaat een fictief dienstverband. De Orde wil deze wetswijzigingen van tafel hebben. Van Kleef: “Wij willen dat het budget naar de medische stafbesturen gaat en dat die zorg dragen voor de onderlinge verdeling.” De medisch specialisten gaan actie voeren. Welke acties dit zijn, moet blijken in een ALV op 1 juli. Niet alles mag, vertelt van Kleef, medisch specialisten mogen niet zomaar gaan staken want de continuïteit van zorg moet gewaarborgd blijven.

(Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Kabinet akkoord met cliëntenwet

Specialisten bij elkaar voor protestacties

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Minister Klink wil met de Wet Clientenrechten Zorg zelfs in de gehele AWBZ en de Zorgverzekeringswet zgn. “eenpitters” (lees: ZZP-ers) als zorgorganisatie gaan beschouwen. De minister is daarbij kennelijk ontschoten dat een ZZP-er per definitie een winstbeogende organisatievorm is. Hoezo een verbod om winst te maken? Moet die winst dan met AWBZ of ZVW geld betaald worden, die dan dus niet naar de zorg gaat?
    Laat het kabinet nog maar een goed kijken naar de kritiek van de Raad van State op de toevoeging van ZZP-ers: Kunnen die de eisen van die wet wel waarmaken en dat 24 uur lang 356 dagen per jaar of krijgen we twee typen zorg? Wie heeft dan welke verantwoordelijkheden naar de client/patient?

  2. Lees alle reacties
  3. @ Martine: haha, u heeft duidelijk geen verstand van zaken. 1) Met een dienstverband met het ziekenhuis zullen de kosten juist toenemen (veel meer artsen nodig) EN 2) u doet net alsof artsen miljonairs zijn, dat klopt al helemaal niet. Zeker jonge artsen komen met alle kosten die ze hebben (goodwill afbetaling, verzekeringen) net rond.

  4. oplossing lijkt me helder
    alle specialisten krijgen een dienstverband met de ziekenhuizen.
    Ik wens ze een goed salaris en mijn premie voor ziektekosten gaat naar beneden,ze hoeven toch geen twee of drie huizen t ebezitten een of twee boten en een miljoenen spaarrekening te hebben, het zijn schandalige salarissen.

  5. Als ik dit lees wordt ik overvallen door een naar gevoel. Wat drijft Klink, dat hij koste wat het kot een wet wil doorvoeren, welke aan elke kant rammelt en door het hoogste toetsende orgaan feitelijk als onnodig en onduidelijk is verklaard? Door zulke dingen te doen richt deze man, zonder verstand van zaken, inherstelbare schade aan de zorg toe. De zorg die nu zoals uit het pas gepubliceerde onderzoek staat bij de besten van de wereld behoord. Wie oefent druk uit op Klink? De verzekeraars? Schrikbarend is het!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.