Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Co-patiënten kunnen zorg flink verbeteren’

Mark van Dorresteijn
De inzet van co-patiënten kan de zorg in ziekenhuizen en andere zorginstellingen flink verbeteren. Dat stelt Etienne Tiessen, oprichter van zorgcommunicatiebureau ZoBeter.

Co-patiënten lopen gedurende een gedeeltelijke of gehele behandeling mee met patiënten en bewaken de zorg vanuit de zijde van de patiënt. “Zodoende vormt de co-patiënt de oren en ogen van een patiënt”, legt Tiessen uit. “Wanneer mensen in het ziekenhuis liggen, zijn ze niet honderd procent zichzelf. Zo kan het voorkomen dat patiënten tijdens een gesprek met de behandelend arts vergeten om bepaalde belangrijke informatie te melden. Een co-patiënt kan ervoor zorgen dat deze belangrijke informatie niet achterblijft. Verder houdt de co-patiënt de behandeling in de gaten en signaleert verbeterpunten.”

Zorgverbetering

Tiessen: “Het gaat met name om complexe behandelingen waar de kwaliteit van zorg niet altijd even goed in beeld is. Aan het einde van een periode is er een evaluatiemoment waarbij fouten of nare ervaringen aan het licht komen. Artsen krijgen op deze manier ook beter inzicht in de toestand van de patiënten. Enerzijds verbetert hierdoor de kwaliteit van de zorg en anderzijds herstellen patiënten sneller.”

Uitvoering

“ZoBeter selecteert deze mensen uit studenten medicijnen en verpleegkundigen die affiniteit met het vak hebben en betrokken zijn bij mensen”, vertelt de oprichter. “Vervolgens worden ze getraind om zich steeds bewust te zijn van de situatie van de patiënt, de behandeling te toetsen en te zorgen voor heldere communicatie met de behandelaars. Zo leren ze gelijk een meer bewogen houding aan die essentieel is voor hun latere functioneren als zorgverlener.”

Toekomst

Zelf is Tiessen al tien jaar co-patiënt. “Mijn vrouw werd tien jaar geleden ernstig ziek. Al die tijd heb ik als haar co-patiënt gefungeerd. Vanuit deze ervaring is ZoBeter ontstaan. Uiteindelijk moet het inzetten van co-patiënten ook mogelijk worden voor andere zorginstellingen en niet alleen voor de curatieve kant. Op dit moment gaat echter alle aandacht uit naar de curatieve kant.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

Verbetertraject halveert aantal medicatiefouten

‘Veel fouten in operatiekamers’

Instellingen halveren aantal medicatiefouten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.