Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Commissarissen Philadelphia slaan terug

Het bestuur van het noodlijdende Philadelphia verspreidt onjuiste informatie. Dat schrijft de raad van commissarissen in een brief aan de Tweede Kamer. De inspectie gaat extra toezicht houden op de zorgorganisatie.
Commissarissen Philadelphia slaan terug

President-commissaris Elco Brinkman en de afgetreden Hans Megens reageren in hun brief op een rapport van het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) over de financiële problemen bij Philadelphia. Dat legt de verantwoordelijkheid bij de voormalige raad van bestuur en de raad van commissarissen.

Beter resultaat

Volgens het tweetal staan de financiën bij Philadelphia er aanzienlijk beter voor dan het CSZ rapporteert. Het verlies over 2008 zou veel lager zijn dan de 24 miljoen euro die het CSZ noemt op gezag van “de raad van bestuur Espria/Philadelphia”, ofwel Bram Troost. Er zijn zeven miljoen euro extra inkomsten en het resultaat over het tweede halfjaar is beter dan verwacht. Ook het vermogen zou hoger zijn.

Onvolledige informatie

Brinkman en Megens sluiten zich hiermee aan bij de ondernemingsraad en de vakbonden, die stellen dat het bestuur het verlies overdrijft. Volgens de twee heeft de “onvolledige informatievoorziening vanuit Espria/Philadelphia” het CSZ op het verkeerde been gezet. Er loopt nu een onderzoek door een externe accountant van BDO. Als de uitkomst er is, “kan er verder gehandeld worden vanuit ieder zijn eigen verantwoordelijkheid”, schrijven Brinkman en Megens.

Brinkman is niet voor commentaar bereikbaar, maar distantieert zich een dag na verzending van de brief. Dat meldt een woordvoerster van Evean, fusiepartner van Philadelphia. Ook aan de Tweede Kamer heeft Brinkman laten weten dat het schrijven als “niet verzonden” beschouwd moet worden. Mede-ondertekenaar Megens meldt Zorgvisie desgevraagd dat hij niets aan de brief heeft toe te voegen: “Ik heb niets meer met Philadelphia te maken.”

Extra toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat extra toezicht houden op Philadelphia Zorg. Dat heeft staatssecretaris Bussemaker vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Ze heeft het CSZ gevraagd om aanvullend onderzoek. Dat moet uitwijzen of het herstelplan van Philadelphia echt een garantie is voor goede zorg aan de elfduizend cliënten. De Tweede Kamer debatteert woensdag over Philadelphia. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook

Bestuur Philadelphia poetste jaarcijfers op

OR Philadelphia schort juridische stappen op

Weblog: Mislukte zorgfusies

SP: ‘Bestuur Philadelphia moet onder curatele’

Philadelphia schrapt 330 arbeidsplaatsen door malaise

Zorgbestuurder Frits Brink vertrekt bij Philadelphia

5 REACTIES

 1. in de genoemde artikelen komt een bedenkelijkke rol van de toenmalige/huidige?? Espria en de toenmalige Philadelphia-Zorg organisatie voor het voetlicht.
  Deze berichten voeden mijn minder goede gedachten over beide organisaties.
  Jammer is het iedere keer weer te moeten constateren dat bestuurders zicht het bestuurlijke leven laten wel gevallen en dat hun feitelijke zorgtaak beetje bij beetje af brokkelt. dit ten nadele van de verstandelijk beperkte die beetje bij beetje met minder zorg toe moet. m.i. is dit een ongewenst
  Meindert Meindertsma
  MM-Zorgondersteuning
  uw partner in zorg

 2. Lees alle reacties
 3. Persbericht, 18 maart 2009
  =================

  Vandaag woensdag 18 maart 2009 zal een van de oud-bestuurders van de Raad van Bestuur
  van Philadelphia* in het programma Pauw & Witteman een reactie geven op de persuitlatingen die de stichting en zijn oud-bestuurders tot hun verwondering voor hun kiezen hebben gekregen.

  De heer Theo Kralt zal melden:
  – dat er wel degelijk een goede controle, accountantsverklaringen, taxaties,
  exploitatiebegrotingen en jaarrekeningen aanwezig waren en streng beleid is geweest voordat er aankopen** zijn gedaan en goed intern overleg tot en met 2007. En dat de Raad van Bestuur de Raad van Commissarissen over alle transacties adequaat zijn geïnformeerd.
  – dat in 2008 er een fusie Espria – een samenwerking tussen Evean Groep, Philadelphia en Woonzorg Nederland is ontstaan en er nu gesproken wordt over negatieve cijfers*** die plots vanaf 2008 er zouden zijn; terwijl onduidelijk is(nog geen accountantsrapport 2008) dat deze uit fusieperikelen en een boekhoudkundige uitleg voort kunnen komen, in plaats van uit de werkelijkheid voort zouden kunnen komen.
  – Dat gedwongen ontslagen van medewerkers in vaste dienst niet nodig lijken
  – Dat het lijkt dat er in de media onvolledige en verkeerde informatie over Philadelphia is uitgebracht en kwaad over de oud bestuurders wordt gesproken

  Kortom kijkt u vanavond mee naar Pauw & Witteman waar de heer Kralt op een uitleg zal geven
  hoe een raad van bestuur tot en met 2007 heeft gedacht en gewerkt.

  ==============================================================

  *-De Stichting Philadelphia Zorg is een landelijke netwerkorganisatie voor mensen die zorg en/of ondersteuning nodig hebben, ongeacht oorzaak, beperking of leeftijd.

  **-Aankoop van historische gebouwen zijn mogelijk en kunnen worden benut mits deze financieel verantwoord kunnen worden ingezet en met integratie een maatschappelijk doel dienen,
  -de huur of aanschaf van projecten zijn altijd gebaseerd geweest op de regelingen van de huisvesting binnen de bestaande regelingen, anders had er niet aangekocht of gehuurd kunnen worden.

  ***- er is nog geen accountantsverklaring 2008 aanwezig en wordt er nu te vroeg gesproken over resultaten of minposten terwijl de accountants begin maart 2009, een normaal verschijnsel, nog volop bezig zijn om een rapport 2008 uit te brengen

 4. Grote organisaties moeten verdwijnen. Ze vergeten wat hun eigenlijke doel is. Ik denk dat ouderinitiatieven met pgb de meeste zuivere financieringsvorm zijn. Er blijft niets aan de strijkstok hangen. De zorg wordt ingekocht en betaald. Niets meer en niets minder. Puur en alleen bezig zijn met datgene wat de verstandelijk gehandicapten mag verwachten van ons.

 5. Ik ben blij dat horen dat er onder het bewind van deze twee commissarisen slechts 17 mio verlies is geleden. En dat men zich blijkbaar nog steeds niet aangesproken voelt over het feit dat er in het rapport ook gesproken is over de weinige belangstelling van de heren over hun “VG klanten”….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.