Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Communicatieplatform start in zeventig procent van de ziekenhuizen

Softwareleverancier Siilo lanceert vandaag officieel zijn beveiligde mobiele messenger-app voor alle medische professionals. Gedurende de pilotfase hebben ongeveer 1.700 huisartsen, specialisten, apothekers en paramedici, werkzaam in 70 procent van de Nederlandse ziekenhuizen, zich al bij Siilo aangesloten. Daarmee is Siilo bij zijn lancering het grootste zorginstelling-onafhankelijke mobiele communicatieplatform.
beeldschermfotolia400fotolia.jpg

Siilo onderscheidt zich van andere beveiligde messenger-apps als zorginstelling-onafhankelijk initiatief. Siilo is gestart door medici en biedt meer functionaliteiten dan alleen beveiligd communiceren. De beveiliging en functionaliteiten van Siilo zijn speciaal voor de zorg ontwikkeld. Data zijn niet alleen bij transport beveiligd (end-to-end versleuteling), maar de data zijn juist ook op de telefoon versleuteld en met een pincode of touch-ID afgeschermd. Ontvangen en gemaakte foto’s worden daarbij beveiligd én separaat van persoonlijke foto’s opgeslagen. Foto’s kunnen verder onomkeerbaar worden geanonimiseerd door herleidbare kenmerken te wissen. Dit is belangrijk voor het overleg met collega’s die geen behandelrelatie hebben met de patiënt. Uitgewisselde informatie wordt na dertig dagen automatisch van de telefoons gewist. De beveiliging van Siilo is geaudit door Fox-IT, een partij gespecialiseerd in digitale beveiliging. Siilo voldoet aan alle juridische- en beveiligingseisen omtrent gebruikers- en patiënten privacy.

Huisartsen pilot
Aan de pilot werken sinds de afgelopen maand ook 200 huisartsen in de omgeving Utrecht mee. Zij kijken via Siilo bij elkaar over de schouder mee in de spreekkamer. De informatie over deze patiënten kan op Siilo onomkeerbaar worden geanonimiseerd en de informatie uitwisseling is goed beveiligd. David Schaap, huisarts: ‘Siilo geeft in ons geval ondersteuning bij lastige en exceptionele gevallen. Een arts heeft nou eenmaal nooit alles gezien. Door het in onze Siilo groep te gooien, combineren we onze verschillende ervaringen en kennis. Hier heeft iedereen baat bij. Met name de patiënt.’
Deelnemende huisartsen bespreken op Siilo gemiddeld twee patiënten per dag. Hierdoor zijn in de korte periode van drie weken al meerdere patiënten door de eigen huisarts gediagnosticeerd en behandeld, waar de huisarts anders de patiënt naar de specialist in het ziekenhuis had doorverwezen. De eindresultaten worden na beëindiging van de pilot bekendgemaakt.

Kennis delen
Siilo is gestart door Joost Bruggeman, tot voor kort werkzaam als chirurg in opleiding. Hij zag de potentiële kracht van een berichtendienst speciaal voor de zorg waarbij (para)medici elkaar virtueel gemakkelijk kunnen vinden op zowel expertise als op specifieke onderwerpen. Bruggeman: ‘Niet alleen om de zorg voor patiënten met elkaar af te stemmen, maar juist ook om kennis en ervaring te delen in een groep. We kunnen na twintig jaar googelen in een browser nu overstappen naar het direct zoeken van kennis en ervaring bij je collega’s. Die resultaten zijn veel doeltreffender dan een algemene zoekopdracht op Google. Dit is de kracht van Siilo.’

Adviesraad
Een adviesraad, bestaande uit vooraanstaande medici en juristen uit de sector, onderschrijft Bruggemans visie en de noodzaak voor een initiatief zoals Siilo, een platform dat digitaal alle medische professionals onderling verbindt. Marielle Vehmeijer, chirurg en voorzitter van de adviesraad: ‘Het is cruciaal dat zo’n beveiligde messenger-app uit de zorg zelf is voortgekomen. Deze moet absoluut los kunnen staan van de zorginstellingen en omarmd worden door de medische professionals zelf. Alleen dan creëer je het benodigde onderlinge bindweefsel dat de zorg veel efficiënter kan maken.’

Dossier Apps
Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger. Apps zijn er voor alle platformen: Android, Windows en iOS. Toch werken zorgverleners opvallend vaker met de iPhone of iPad in hun werk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.