Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Computers RIVM getroffen door Dorifel-virus

Mark van Dorresteijn
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is zeer waarschijnlijk getroffen door het XDocCrypt/Dorifel-virus. Het computervirus, dat niet ontdekt werd door reguliere viruscanners, werd op twee computers aangetroffen.
Computers RIVM getroffen door Dorifel-virus

Het RIVM heeft het probleem inmiddels onder controle, waarbij de nazorgfase nog de nodige aandacht vraagt. Slechts een zeer beperkt aantal interne bestanden zijn besmet door het computervirus. De website rivm.nl is niet met het virus besmet en kan gewoon worden bezocht.

Infectie

De twee pc’s werden na de ontdekking van het virus meteen afgesloten. Daarmee is de bron van de infectie geïsoleerd. Hoewel de kans klein is, adviseert het RIVM als preventieve maatregel om e-mail van het RIVM met bestanden eindigend op .scr niet te openen, maar weg te gooien. Het gaat hierbij alleen om de mail die is ontvangen op woensdag 8 augustus jl.

NCSC

In overleg met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) wordt bekeken hoe het virus is binnengekomen. Inmiddels detecteren de virusscanners het huidige computervirus wel.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.