Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Consumentenbond publiceert 200.000 ziekenhuistarieven

Redacteur Zorgvisie
De Consumentenbond gaat alle bekende ziekenhuistarieven online publiceren. Dat betekent dat er meer dan 200.000 prijzen van ziekenhuistarieven bekend worden, melden de Consumentenbond en Open State Foundation.
Zorgmijden-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

De database met tarieven is samen met Open State Foundation ontwikkeld en is gebaseerd op behandelkosten die de afgelopen maanden zijn gedeeld door ruim 14.000 consumenten. ‘Consumenten kunnen met de database vooraf behandelkosten van verschillende ziekenhuizen vergelijken, maar ook achteraf kijken of hun rekening klopt en zo actief meewerken om eventuele foute declaraties boven water te krijgen’, stelt Bart Cambée in een persbericht.

Rechtszaak over ziekenhuistarieven
Open State Foundation vindt het openbaar maken van de prijzen een ‘belangrijke stap’. Directeur Arjan El Fassed: ‘Het is in ieders belang dat er meer transparantie komt over de zorg. Het gaat hierbij zowel om de kosten als de kwaliteit.’ Zorgverzekeraars en ziekenhuizen willen uiterlijk 1 januari de tarieven voor gecontracteerde zorg voor 2017 vaststellen. Op dit moment loopt er nog een rechtszaak tussen Open State Foundation en de Raad van State, omdat de laatste partij inzage wil in alle ziekenhuistarieven. Daarover wordt deze week een uitspraak gedaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.