Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CPB: eigen bijdrage naar 775 euro

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Centraal Planbureau (CPB) gaat ervan uit dat de eigen bijdrage wordt verhoogd tot 775 euro. Dat is nodig om de stijging van de collectieve zorguitgaven binnen de perken te houden.
CPB: eigen bijdrage naar 775 euro

Het CPB vindt het zorgwekkend dat de collectieve zorguitgaven aanmerkelijk sneller groeien dan het bruto binnenlands product. In de periode 2001-2008 bedroeg de groei van de collectieve zorguitgaven gemiddeld 4,25 procent. Daardoor maken de uitgaven voor zorg een steeds groter deel uit van het bbp. In 2000 bedroeg dat percentage 6,8 procent, in 2008 8,3 procent, in 2010 naar verwachting 9,2 procent. Het CPB vindt dat die groei niet onbeperkt door kan gaan. Daarom heeft het CPB ‘als technische aanname’ gekozen voor een forse stijging van de eigen betalingen. “Het is aan de politici om te besluiten of men dit scenario met flink hogere eigen betalingen wil overnemen”, schrijft het CPB. Alternatieven zijn het laten stijgen van de zorgpremies of het beperken van het basispakket. Ook de ambtelijke werkgroepen Cure en Care zullen binnenkort nog meer mogelijkheden bieden.

Eigen betalingen

Het CPB schat dat de bruto zorguitgaven in de periode 2010-2015 jaarlijks met 4 procent stijgen. In 2010 bedragen de bruto collectieve zorguitgaven 61 miljard euro, in 2015 ruim 74 miljard euro. De stijging van ruim 13 miljard euro moet voor dertig procent worden opgehoest door eigen betalingen van burgers. De eigen betalingen stijgen van 3 miljard in 2010 tot 7 miljard in 2015. Daarvoor moet de huidige eigen bijdrage omhoog van 165 euro tot 775 per jaar. Huisartsenbezoeken zitten daar niet bij. Ook gaat het CPB ervan uit dat de compensatie van chronisch zieken ongewijzigd blijft. Omdat niet iedereen het eigen risico vol maakt, stijgen de werkelijke eigen betalingen van gemiddeld 120 naar 350 euro in 2015.

200 miljoen minder voor Wmo

Het CPB gaat er ook vanuit dat de eigen bijdragen voor de AWBZ en de Wmo omhoog gaan. Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen zullen gemiddeld 2000 euro per jaar meer gaan betalen. Verder rekent het CPB erop dat gemeenten de eigen Wmo-bijdrage verhogen. Dat leidt tot een korting op het Gemeentefonds van 200 miljoen euro. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

CPB buigt zich nogmaals over bezuiniging zorg
Klink wil besparen door vrije ziekenhuisprijzen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.