Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CPB neemt zorgplannen politieke partijen onder de loep

Redacteur Zorgvisie
VVD en D66 bezuinigen op de zorg, de ChristenUnie houdt de zorguitgaven gelijk en de overige partijen investeren erin. Het Centraal Planbureau (CPB) rekende de zorgplannen uit de partijprogramma’s van VVD, PvdA, SP, CDA, D66 en ChristenUnie door.
Geld_Fotolia_317100_Subscri_450.jpg
Foto: Fotolia

De ideeën over of en hoeveel er moet worden geïnvesteerd in de zorg verschillen flink. Zo wil de VVD 0,2 miljard euro bezuinigen tot 2021 en gaat D66 er tot die tijd 0,6 miljard minder aan besteden. De plannen van de overige partijen zorgen juist voor een verhoging van de zorgkosten, meldt het CPB. De investering van de SP is met 11,0 miljard de hoogste uitschieter. Daarna volgen GroenLinks (4,7 miljard), PvdA (3,2 miljard) en CDA (0,5 miljard). ChristenUnie is de enige partij die de zorguitgaven gelijk houdt tot 2021.
Het CPB heeft het partijprorgamma van de PVV niet doorberekend, maar een beleidsmedewerker van de partij liet aan Zorgvisie weten dat de PVV 5,7 miljard euro investeert in de zorg.

Gereguleerde concurrentie of een zorgfonds
Op de SP na behouden alle partijen het systeem van gereguleerde concurrentie, schrijft het CPB in het rapport. De SP wil het huidige systeem vervangen door een Nationaal Zorgfonds, waarbij curatieve zorg een voorziening wordt in plaats van een recht. De invoering hiervan zal zes, tot acht of tien jaar duren, schat het CPB. Daarbij houdt het planbureau rekening met transitiekosten van 0,8 miljard per jaar en een structureel effect van nul.

Medisch specialisten
Vier partijen, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SP, willen medisch specialisten verplichten in loondienst te gaan. Daarbij worden ze ondergebracht in de Wet normering topinkomens. De effecten hiervan verschillen per partij, van 0,1 miljard tot 0,8 miljard aan opbrengsten. De PvdA wil de Wet normering topinkomens ook toepassen op de medisch specialisten, maar hen niet verplichten in loondienst te gaan.

Scheiding wonen en zorg in de Wlz
GroenLinks, ChristenUnie en D66 willen de financiering van wonen en zorg in de Wlz scheiden. Daarbij krijgen instellingen alleen nog de zorg die is afgenomen vergoed uit de algemene middelen. De cliënt betaalt zelf voor wonen en verblijf, voor cliënten die dit niet kunnen komt er een vergoeding. Dit betekent voor alle partijen dat er 2,3 miljard minder uitgaven zijn in de Wlz, maar 2,2 miljard extra uitgaven aan sociale zekerheid.

Eigen betalingen
Ook over het eigen risico denken de partijen heel anders. Zo willen PvdA, GroenLinks en SP het verplichte eigen risico helemaal afschaffen, waarbij de laatste twee ook de mogelijkheid voor een vrijwillig eigen risico afschaffen. Het afschaffen van het eigen risico betekent dat de eigen betalingen in de Zvw met 260 euro per persoon afnemen. Doordat andere eigen betalingen binnen de Zvw wel toenemen, stijgen de uitgaven aan de Zvw met 4,0 miljard (PvdA) en 4,1 miljard (SP en GroenLinks). CDA en ChristenUnie zijn van plan om het eigen risico te verlagen met 105 en 100 euro. Door verrekening met andere kosten in de Zvw worden de eigen betalingen bij het CDA met 60 euro verlaagd en bij ChristenUnie met 60 euro.
In de Wlz passen D66, VVD, GroenLinks en SP de eigen betalingen aan. Bij de eerste twee partijen worden de eigen betalingen verlaagd doordat de vermogensinkomensbijtelling wordt afgeschaft. SP wil het vermogen van eigen woningen meetellen in de vermogensinkomensbijtelling, waardoor de eigen betalingen in de Wlz stijgen. GroenLinks is van plan het totale vermogen uit box 3 mee te tellen in de bijtelling, ook dat heeft een stijging van de eigen betalingen in de Wlz tot gevolg berekent het CPB.

Beperking volumegroei
Alle partijen willen via de hoofdlijnenakkoorden de volumegroei in ziekenhuiszorg en ggz met 1 procent beperken, blijkt uit de partijplannen. Dat betekent bij de meeste partijen een ombuiging in de kosten van zo’n 1 miljard. VVD, ChristenUnie en SP willen daarnaast hetzelfde doen voor de wijkverpleging, terwijl CDA en PvdA juist willen dat de wijkverpleging wordt uitgebreid. GroenLinks wil de wijkverpleging uitzonderen van de hoofdlijnenakkoorden. Daarnaast wil de partij de ggz in een aparte wet onderbrengen, waardoor geestelijke gezondheidszorg een voorziening wordt die niet-risicodragend wordt uitgevoerd door zorgkantoren. Over kosten van dit plan is niks bekend.

Lees het hele CPB-rapport ‘Keuzes in Kaart’ onder dit artikel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.