Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CVZ komt met nieuwe wachtlijstcijfers

MAARSSEN - Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) komt in juli met nieuwe wachtlijstcijfers. De rapportage uit april is niet betrouwbaar, aldus diverse brancheorganisaties en het ministerie van VWS.

Het CVZ concludeerde in april dat de wachtlijsten in de care explosief stijgen. Vergeleken met 2005 zou het aantal wachtenden zijn gestegen met 65 procent tot ruim 111.000 mensen.

‘AZR zorgt voor dubbeltelling’

Maar volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) geven de cijfers een vertekend beeld van de werkelijkheid, omdat zorgaanbieders de AZR – de AWBZ-brede zorgregistratie (AZR) – te laat invoeren. Daardoor worden mensen meegeteld die al wel zorg ontvangen. Daarnaast telt het CVZ ook mensen mee die overbruggingszorg krijgen. ZN vreest dat zorgaanbieders het rapport gebruiken als steun voor meer geld. Maar ook ActiZ, de brancheorganisatie voor verpleging en verzorging, erkent dat de cijfers niet deugen. Het CVZ geeft toe dat de cijfers niet exact zijn, maar houdt vol dat de trends wel degelijk kloppen.

Nieuwe cijfers

Het CVZ komt in juli met nieuwe cijfers, laat VWS-woordvoerster Lilian Jansen weten. “De cijfers uit april zijn vervuild omdat er mensen op staan die al wel zorg krijgen. Op deze manier heb je er niets aan.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Wachtlijsten AWBZ groeien weer’

ZN: wachtlijstcijfers CVZ zijn onbetrouwbaar

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.