Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

CVZ raakt pakketbeheer kwijt

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) raakt een van haar belangrijkste taken, pakketbeheer, kwijt aan het nog op te richten Nationaal Kwaliteitsinstituut voor de Zorg. Met de overgang van taken zijn 120 fte’s gemoeid.
CVZ raakt pakketbeheer kwijt

Minister Edith Schippers van VWS schrijft de Tweede Kamer dat het Nationaal Kwaliteitsinstituut voor de Zorg (NKZ) in 2013 van start zal gaan. Het nieuwe instituut bundelt allerlei bestaande instellingen: de Regieraad voor de zorg, het Coördinatieplatform Zorgstandaarden, het programma Zichtbare Zorg, de website kiesbeter.nl, het Centrum Klantervaringen Zorg en dus een deel van het CVZ.

Doorzettingsmacht

Het kwaliteitsinstituut moet ervoor zorgen dat zorgaanbieders, verzekeraars en patiënten kwaliteitsnormen ontwikkelen. Als ze daar te lang over doen, krijgt het instituut ‘doorzettingsmacht’ om ervoor te zorgen dat de normen er snel komen. Daarnaast moet het instituut ervoor zorgen dat de kwaliteitsinformatie transparant wordt. Er moeten eenduidige uitkomstindicatoren komen waarmee patiënten en zorgverzekeraars kunnen zien waar de goede zorgaanbieders zitten.

Pakketbeheer en gepast gebruik

Het kwaliteitsinstituut krijgt ook een belangrijke taak bij het betaalbaar houden van het zorgstelsel, schrijft de minister. Daarvoor neemt het een aantal taken van het CVZ over: het beheer van het pakket, het duiden van verzekerde zorg en het bevorderen van gepast gebruik. Het kwaliteitsinstituut gaat dus bepalen welke zorg in het verzekerd pakket thuishoort. Ook moet het instituut ervoor zorgen zorgverleners geen onnodige zorg leveren, zoals onnodige medicalisering. Met de overgang van taken zijn 120 fte’s gemoeid. De voorzitter van het CVZ, Dik Hermans, heeft het CVZ onlangs verlaten.

Intrekken bij CVZ

Een kwartiermakerorganisatie moet ervoor zorgen dat het kwaliteitsinstituut per 1 januari 2013 operationeel is. Die organisatie zal intrekken bij het CVZ. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Achtergrondverhaal

Interesse in meer achtergronden? Lees het achtergrondverhaal over het kwaliteitsinstituut in Zorgvisie Magazine die volgende week verschijnt. Word nu abonnee van Zorgvisie.

Lees ook:

Vierhout: ‘Kwaliteitsinstituut moet doorzettingsmacht krijgen’

CVZ worstelt met ‘lage ziektelast’

10 REACTIES

 1. Dat diverse initiatieven op kwaliteitsgebied gebundeld moest worden was onder Klink al duidelijk geworden. Maar dat dit instituut inrichtingstaken van het CVZ moet overnemen is misplaatste rolvervuiling. Of helpt dit wisseltrucje de minister om meer geld weg te halen?

 2. Lees alle reacties
 3. Verrassende titel van Zorgvisie. In de brief schrijft de minister: “Momenteel zijn er verschillende organisaties die zich bezighouden met kwaliteit in de zorg. Die bundelen wij in het Kwaliteitsinstituut en integreren het Kwaliteitsinstituut in het College voor zorgverzekeringen.” Dat is toch niet dubbel interpreteerbaar, of weet Zorgvisie meer dan er in de brief staat?

 4. Kabinet jaagt mensen de instellingen in. Dit is een tendentieus geluid. In veel instellingen wordt goede zorg gegeven. Niet net doen of instellingen het slechtstye is wat iemand kan overkomen. Iets anders is dat er keuzevrijheid moet zijn. En als de beslissing om naar een instelling te gaan een gedwongen centenkwestie is, dan is dat fout. Doch dat kun je niet op rekening van een instelling schuiven.

 5. Goede zaak hoor. Zolang het instituut zich ook alleen maar bezig gaat houden met kwaliteit, effectiviteit en doelmatigheid. Het CVZ heeft de fout gemaakt ook de sociaal-politieke vraag of mensen sommige soorten zorg misschien zelf kunnen betalen in de afweging mee te nemen. Daar is aan de politiek.

 6. 1e Is dit een verbetering van de zorg of het zoveelste instituut wat de zorg in het algemeen duurder maakt. Ook dit instituut moet betaald worden uit de gelden van de zorg.
  2e Hoe onafhankelijk is dit instituur van de politiek.
  Of is dit een nog kortere weg van de politiek om het basis pakket nog sneller te kunnen uitkleden.
  Dit past dan volledig in de politiek van dit kabinet om de zorg nog verder uit te kleden en zwakste in de maatschappij nog meer de rekening te presenteren.
  Zoals de schandalige aanpak van de PGB

 7. Dit is een plan van het vorige kabinet, waar de partij van verongelijkten weinig aan heeft bijgedragen. Dat er meer coordinatie nodig is en een bete koppeling tussen kwaliteit en pakket is helder en het zou mooi zijn als het kwaliteitsinsyituut daar aan kan bijdragen. Er zijn nu al allerlei reacties zoals de kwalireitskoepel van de specialisten.

 8. Goede ontwikkeling! Ik vind sowieso dat dit kabinet heel goed bezig is. Bijvoorbeeld hoe ze frauderen met PGB aan pakken, vind ik echt een super plan! Petje af dus en dit allemaal mede dankzij de gedoogsteun van de PVV. De Partij van Veranderingen noem ik ze steeds.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.