Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CZ: ‘15 miljoen extra nodig voor AWBZ’

De zorgkantoren van CZ komen geld tekort voor de langdurige zorg. CZ vraagt in een brief aan staatssecretaris Bussemaker om vijftien miljoen euro extra.

De CZ-zorgkantoren hebben “ontoereikende contracteerruimte om adequate afspraken te kunnen maken voor 2007”, schrijft de zorgverzekeraar aan VWS. Ze kunnen door het te krappe budget niet garanderen dat mensen op tijd zorg krijgen. Het gaat om vijf regio’s in Limburg, Brabant, Zeeland en Zuid-Holland.

Zeker 15 miljoen

Momenteel zijn alle zorgkantoren bezig geld te verschuiven tussen instellingen die overhouden en zorgaanbieders met een tekort komen. Desondanks verwachten de CZ-zorgkantoren een tekort van “zeker” 15 miljoen euro, waarvoor ze na afronding van de aanvullende productieafspraken per 15 juli een aanvraag zullen indienen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Krap budget

UVIT – het concern van Univé, VGZ en Trias – herkent het beeld dat CZ schetst “een beetje”, zegt een woordvoerder. “In Noord- en Midden-Limburg zien wij een structureel tekort, maar dat kunnen we waarschijnlijk dichten met middelen die overblijven in andere regio’s. We zijn blij met het signaal van CZ. Ook wij hebben vooral zorgkantoren in het zuiden van het land, waar de vergrijzing het sterkst is. Het budget is daar echt krap.”

ZN

Jan Coolen van Zorgverzekeraars Nederland houdt een slag op de arm en stelt dat half juli pas duidelijk wordt of er een tekort is. “Maar wij zijn niet zo optimistisch als de staatssecretaris, die stellig beweert dat er geld genoeg is om alle indicaties op te vangen.”

Herverdeling

De NZa stelde onlangs in een advies aan VWS dat dit jaar geen extra geld nodig is voor de AWBZ, afgezien van de 257 miljoen euro die Bussemaker al heeft gegeven. Zorgkantoren moeten de knelpunten die er zijn, oplossen door herverdeling. Bussemaker heeft in een overleg met de Tweede Kamer gezegd dat zij dit advies overneemt. De NZa stelt overigens ook voor om de regiobudgetten niet meer te verdelen op historische gronden, maar op recente demografische gegevens. (ZorgVisie – Krista Kroon)

Lees ook:

NZa: ‘Knelpunten in de AWBZ komen niet door geldgebrek’

‘Wachtlijsten AWBZ groeien weer’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.