Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CZ en VGZ willen meerjarenafspraken voor transitie

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De zorgverzekeraars CZ en VGZ willen meerjarencontracten afsluiten met ziekenhuizen om de transitie van zorg naar de eerste lijn gemakkelijker te maken. Dat zeggen bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van CZ en divisievoorzitter zorg Peter Hoppener van VGZ.
CZ en VGZ willen meerjarenafspraken voor transitie
Foto: Jan Willem Schouten

Ze deden hun uitspraken dinsdag tijdens het congres over Value Based Healthcare dat Zorgvisie in samenwerking met KPMG heeft georganiseerd.

Meerjarenafspraken

‘We moeten veel meer toe naar meerjarenafspraken. We zijn bijvoorbeeld bezig met ziekenhuis Bernhoven in Uden om vijfjaren afspraken te maken. Belangrijk is dat de huidige status quo niet in beton wordt gegoten,’ aldus bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van CZ.

Zekerheid

Hij geeft aan dat de omzet van een ziekenhuis niet moet groeien nadat zorg is overgeheveld naar de eerste lijn. ‘Een deel van de instelling moet je volstoppen met piepschuim omdat je niet wilt dat er nog wat gebeurt.’ Een van de voordelen van meerjarencontracten is dat de bank meer zekerheid krijgt over de inkomstenstroom van het ziekenhuis. Dat betekent dat de rente omlaag kan.

Vlotte transitie

Ook VGZ is bereid lange termijn relaties met ziekenhuizen aan te gaan om de transitie vlotter te laten verlopen. ‘Maar ik wil niet teveel leertuinen tegelijk,’ aldus Hoppener. Hij signaleert dat in Eindhoven en Maastricht waar proeftuinen lopen, de capaciteit in de tweede lijn weer wordt opgevuld als zorgtaken verdwijnen. ‘Dan betalen we tweemaal.’ Hij wil dat ziekenhuisbestuurders intern duidelijker uitleggen wat de gevolgen zijn van een contract waarin een lagere omzet is afgesproken. ‘Ze moeten uit hun comfortzone komen.’

Dana Safran

Tijdens het congres legde Dana Safran, vice-president Blue Cross Blue Shield (BCBS) uit wat de resultaten zijn van het Alternative Quality Contract dat de verzekeraar uit Massachusetts gebruikt om  kwaliteitsafspraken te maken met huisartsen, medisch specialisten en ziekenhuizen. BCBS betaalt niet langer voor verrichtingen maar voor kwaliteitsverbetering. ‘Het verrichtingensysteem is veranderd in een systeem met lagere groei,’ aldus Safran. Volgens Anna van Poucke, partner en voorzitter van KPMG gezondheidszorg, staat de zorg op een keerpunt. ‘De druk op organisaties wordt steeds groter. Het aantal ouderen met chronische ziekten neemt toe. De aandacht verschuift van volume naar waarde voor de patiënt,’ aldus Van Poucke.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.