Volgens CZ worden er bij veelvoorkomende behandelingen forse prijsstijgingen in rekening gebracht, die in sommige gevallen oplopen tot 70 procent. Dat is slecht voor de betaalbaarheid van de zorg. De tandartsrekeningen worden via de ziektekostenpolissen immers betaald door alle Nederlanders.
‘Zorg wordt duurder’
Volgens CZ zijn weinig tandartsen weinig bereid om contracten af te sluiten met de zorgverzekeraars over de prijzen die ze hun klanten in rekening brengen. Om te voorkomen dat CZ-verzekerden onverwacht extra moeten bijbetalen, heeft CZ besloten een groot deel van de tandartsrekeningen toch te betalen. “Maar dat maakt de zorg wel duurder. Immers: de prijzen zijn vaak omhoog gegaan. De premiebetaler moet daarvoor opdraaien.”
Vrije prijzen
Het experiment met vrije prijzen is bedoeld om de tandartsen aan te moedigen om betere kwaliteit te leveren tegen een scherpe prijs. Minister Schippers heeft eerder gedreigd het experiment meteen stop te zetten als de tandartsen het experiment gebruiken om de prijzen fors op te drijven.
(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Koen Suyk )
‘Verzekeraars schaden vertrouwensrelatie met tandarts’
NMT is verbaasd over flinke prijsstijging tandartsen
Tandartstarieven stijgen toch
‘Tandartsen drijven prijs niet op’
CZ is echt jammerlijk bezig. Eerst meppen, schreeuwen en slaan en vandaag staat overal in het nieuws dat ze dit met ongeldige reden deden. De tandarts is helemaal niet duurder geworden. Ik ben wel een beetje klaar met CZ.
Heeft iedereen een verzekering tegen slecht onderhoud van zijn huis ?? Geen huizenbezitter met gezond verstand sluit zo`n verzekering af , zeker niet onder voorwaarden die verzekeraars nu stellen en met de verhoging die ze al PROACTIEF hebben vastgesteld voor het basis- eigen-risico en tandzorgverzekeringen.
Mijn advies:tandzorgverzekering opzeggen onder het motto : niet verzekeringslullen , maar poetsen.(Rotterdams gezegde), en het geld sparen, want met de voorwaardelijke bijbetalingen hebben verzekeraars bij nota`s onder de 500 euro , alleen maar winst.Een controle met ,vermijdbaar!!> tandsteen kost per jaar hoogstens 120 euro tegen een premie van ongeveer 300 euro, met nog eens bijbetaling. Overleg eens met uw “prijsopdrijvende??” tandarts . Tenslotte kunt u toch altijd naar een goedkopere?? Klaag anders bij de IGZ, hoewel die alleen maar praktijken afvinkt op protocollaire WIP-richtlijnen, en echte problemen volgens het programma RADAR structureel niet aanpakt en zeker de nkwaliteit niet controleert, omdat ze dat niet kunnen!!. Geldverslindende overbodige organisatie!!
De minister wilde marktwerking, nou die heeft ze gekregen. Patiënten kunnen bij een (te) dure tandarts weg en naar een andere gaan maar in de praktijk werkt dat dus niet omdat veel praktijken vol zitten en dus geen nieuwe patiënten aannemen.
Niet erg goed over nagedacht dus, mevrouw Schipper.
Valt niet altijd goed te praten van de zorgverleners echter bovenstaande zorgverzekeraar is een van de 1ste geweest, die rucksichtslos om zich heen geslagen heeft.
Daarmee slaan we een nieuwe weg in de zorg mn uitsluiting van zorgverzekeraars!
Toch?
De zorg is in eerste instantie afhankelijk van zorgverleners, die vertrouwd, meevoelend, en geduldig hun clienten bedienen.
De wereld van verzekeringen hebben zich ook al duidelijk van hun nadelige kant laten zien(bonus om zijn lonus!)
Achmea en UVIT (Coop VGZ) hebben hun polisvoorwaarden gewijzigd. Weer een stapje verder. Zij vergeten dat verzekerden deze wijziging mogen gebruiken om de polis op te heffen en te wisselen van verzekeraar. Menzis, ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid en Salland (Eno) hebben hun polisvoorwaarden niet gewijzigd. ONVZ zeker niet omdat zij hun vingers al eens hebben gebrand.
Verzekerden van VGZ, CZ en Achmea met kinderen die van de basisverzekering gebruik maken mbt tandheelkundige ingrepen doen er goed aan snel rond te kijken en in ieder geval op te zeggen. De extra kosten kunnen fors oplopen. Je hebt de zorgvraag immers niet zelf in de hand.
De paniek bij de grote jongens is geweldig groot en is ook een politiek spel van hen. Zij zetten zo druk op zorgaanbieders om prijzen te verlagen. Indien niet vrijwillig dan middels een tariefmaatregel opgelegd door de Minister via de NZa.
Advies: opzeggen die polissen met als reden wijziging polisvoorwaarden ten nadele van de verzekerde. Dat zet tegendruk aan de verzekeraars en de politiek.
En zet de patiënt centraal. Dat wil de politiek toch?
Dokters uiten ook regelmatig hun onvrede over de verzekeraars, maar daar wordt nooit wat mee gedaan. Wat denk je dat die kosten, kantoren, PR, ICT, wagenpark, etc, etc. En dan maken ze ook nog eens miljarden winst. En maar klagen dat de zorg onbetaalbaar wordt. Ja, ammehoela, hoe zou dat nou komen???? Iets met pot, ketel en zwart