Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CZ wil duidelijkheid over orgaantransplantaties

Zorgverzekeraar CZ wil de rekening kunnen weigeren voor de transplantatie van een nier die een persoon in Pakistan tegen betaling heeft afgestaan aan een Nederlandse patiënt. In een brandbrief aan minister Klink van VWS zegt bestuursvoorzitter Mike Leers van CZ hiervoor meer juridische rugdekking te willen.

Onlangs bleek dat de huidige Zorgverzekeringswet onvoldoende steun biedt om de rekening te kunnen weigeren voor de transplantatie van een nier die verkregen is via orgaanhandel. Dit gebeurde toen zorgverzekeraar Univé een transplantatie in Pakistan vergoedde.

Wettelijke mogelijkheden

Het College van Zorgverzekeringen (CVZ) stelde dat er geen wettelijke mogelijkheden zijn om een vergoeding voor transplantatie van een betaald orgaan te weigeren. Voorwaarde is dat de transplantatie niet strafbaar is in het land waar de operatie is uitgevoerd. In Pakistan is zo’n transplantatie toegestaan.

Doodstraf

Dat de Nederlandse Wet op de Orgaandonaties commerciële handel in organen verbiedt, blijkt niet te mogen meewegen omdat deze wet alleen in Nederland rechtskracht heeft. Op grond van internationale verdragen kunnen zorgverzekeraars al wel doktersrekeningen weigeren bij transplantatie van organen die afkomstig zijn van personen waarbij de doodstraf is voltrokken – ook als ze toestemming hadden gegeven.

Rugdekking

In de brief aan minister Klink schrijft Leers: “Handel in organen achten wij om morele en ethische gronden volstrekt verwerpelijk. Rekeningen zullen we dan ook pertinent weigeren te betalen. Maar daarvoor willen we wel vooraf alle mogelijke wettelijke en juridische rugdekking en redelijke zekerheid.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.