Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Bascule sluit kliniek forensische jeugdpsychiatrie

Ggz-instelling De Bascule in Amsterdam ziet zich gedwongen om met ingang van 1 augustus 2011 haar kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie te sluiten. De sluiting is volgens de instelling te wijten aan het besluit van het Ministerie van Veiligheid en Justitie om jongeren niet in een forensische psychiatrische kliniek (FJPK) te plaatsen maar in een jeugdgevangenis (JJI).
De Bascule sluit kliniek forensische jeugdpsychiatrie

De kliniek heeft acht behandelplaatsen voor jeugdige delinquenten met complexe psychiatrische problematiek. De intensieve behandeling wordt ook wel jeugd-tbs genoemd en wordt door de rechter opgelegd. De kliniek wordt gesloten omdat er te weinig jongeren worden aangemeld. Dit gebeurt ook bij andere instellingen, zo staat in het persbericht van De Bascule te lezen.

Zorg op hoog niveau

Volgens De Bascule is de beslissing volop bekritiseerd door experts: “De jongeren die in de JJI’s zijn geplaatst, worden behandeld, maar deskundigen zijn het erover eens dat deze behandeling kwalitatief niet voldoende is voor jongeren bij wie sprake is van zeer complexe psychiatrische problematiek. De jongeren hebben 24-uurs zorg nodig op hoog niveau. Dit wordt onderschreven door FORCA, het Forensisch Consortium Adolescenten, een landelijk samenwerkingsverband om de diagnostiek en behandeling van jongeren in de forensische setting te verbeteren, en door diverse kinder- en jeugdpsychiaters uit de verschillende JJI’s. De JJI’s hebben psychiatrische noodvoorzieningen maar zijn niet uitgerust voor een langdurige intensieve psychiatrische behandeling zoals die nodig is voor jeugdige delinquenten met psychoses, bipolaire stoornissen, ernstige vormen van autisme en stemmingsstoornissen en ernstige persoonlijkheidsproblematiek, recidiverende ernstige suicidaliteit of terugkerende realiteitsvervalsing.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

De NZa wil forensische zorg

Jeugdzorginstelling gebruikt e-health bij behandeling kinderen

NZa adviseert dbc’s voor forensische zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.