Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De ‘Darmdialogen’ zijn vooral licht en luchtig

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Omdat maart internationale darmkankermaand is, heeft de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) een nieuwe actie gelanceerd om de aandacht te vestigen op deze ernstige ziekte.
De 'Darmdialogen' zijn vooral licht en luchtig

Jaarlijks krijgen 12.000 mensen darmkanker. Bijna 5.000 mensen per jaar overlijden eraan. Rond darmkanker hangt een taboesfeer, weet de MLDS. Veel mensen vinden het gênant om over hun stoelgang te praten en een op de vijf durft bij klachten niet naar de huisarts te gaan.

Tour

De theatervoorstelling ‘De Darmdialogen’ moet hier verandering in brengen. Vanaf vandaag gaat de voorstelling on tour langs dertig ziekenhuizen verspreid over Nederland. Gisteren was de try-out in het AMC in Amsterdam.

Lekker ontlast?

De Darmdialogen belooft een humoristisch drama te zijn, vol lach, zang en dans. Dat maken de regisseur en acteurs helemaal waar. In de voorstelling vooral veel grappen over ontlasting. ‘Ha buurvrouw, nog lekker ontlast vanochtend?’ De spijsvertering in het algemeen wordt verbeeld tijdens een ultrakorte opera over de omzwervingen van een ‘hapje kipfilet-met-mayonaise-en-een-beetje-zout-en-peper’. De schaarse, serieuze momenten graven wel wat dieper. Bijvoorbeeld de relatie met iemand die chronisch ziek is, of dusdanig gehandicapt dat seks niet meer vanzelfsprekend is. Maar daarna moet dan toch weer snel een grappig lied worden gezongen: ‘hoezee, hoezee, wij hebben diarree.’ Door de met opzet luchtige aanpak, blijft het vooral lachen om poep. Na de beginsketch over drie jolige darmpoliepen, komt het onderwerp darmkanker niet meer aan de orde. Wie meer wil weten over darmkanker, de prognose en de behandelmogelijkheden, kan beter een boek lezen.

Op gang brengen

Initiatiefnemer Edith Mulder, hoofd voorlichting en communicatie bij de Maag Lever Darm Stichting, zegt dat de luchtige toon helemaal de bedoeling was. “De darmdialogen zijn in eerste instantie bedoeld om het gesprek op gang te brengen. Je merkt dat bezoekers vragen stellen en met eigen verhalen komen.” Ziekenhuizen kunnen zelf een programma samenstellen rondom de voorstelling. Voorwaarde is dat er altijd een maag-lever-darmarts en een verpleegkundige aanwezig zijn bij de voorstellingen om vragen van bezoekers te beantwoorden. Daarnaast organiseren sommige ziekenhuizen twitterspreekuren of nodigen lotgenotencontactgroepen uit. De MLDS meet met vragenlijsten of de kennis en de houding ten opzichte van darmkanker van de bezoekers na de voorstelling is veranderd.

Speellijst

‘De Darmdialogen’ is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Vanavond is de voorstelling te zien in het AMC Amsterdam. De toegang is gratis. Regisseur is Haye van der Heyden, de acteurs zijn: Han Oldigs, Ellen Pieters en Cystine Carreon. Zij worden begeleid door accordeonist Gert Wantenaar. Meer informatie en de speellijst op: www.darmdialogen.nl

Zorgvisie-Carina van Aartsen.

Lees ook:

Hond herkent geur darmkanker

Inspectie verbiedt verstrekken darmkankertest

KWF: Darmkankerscreening mag niet uitgesteld worden

Klink: Bevolkingsonderzoek naar darmkanker in 2019

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.