Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

De Friesland is boos op De Sionsberg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Friesland Zorgverzekeraar is overvallen door de problemen met de maatschap cardiologie van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Dit ziekenhuis staat sinds 27 mei onder verscherpt toezicht.
De Friesland is boos op De Sionsberg

Directeur Zorginkoop van De Friesland, Iris van Bennekom: “Wij vinden dit zeer kwalijk. We zitten hier al lange tijd bovenop. Vanaf januari dit jaar hebben we bijna wekelijks gesprekken met De Sionsberg en wij wisten van niets. De bestuurder heeft adequate informatie voor ons achter gehouden. Dit is een dolksteek in onze rug.”

Lijntje

Pas drie dagen later hoorde De Friesland van de ondertoezichtstelling, zegt Van Bennekom. De Friesland dacht harde kwaliteitsafspraken te hebben gemaakt in gezamenlijke gesprekken met zowel De Sionsberg als de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Nu blijkt dat de inspectie wel al langer op de hoogte was van wat er speelde. Maar ook de inspectie lichtte de zorgverzekeraar niet in, blijkbaar omdat ze met De Sionsberg had afgesproken dat die De Friesland zou informeren. Bestuurder Christian Krappel zegt dat hij geen reden had om De Friesland al in te lichten. “Ik wilde wachten totdat ik precies wist wat er aan de hand was. Dat wist ik lange tijd niet omdat ik nog geen definitieve versie van het visitatierapport van de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie had ontvangen. De cardiologen hielden mij aan het lijntje en zeiden steeds ‘Wacht nog maar even’. ” Volgens Krappel was het rapport half april dit jaar af en kreeg hij het een maand later onder ogen. Pas op 23 mei hoorde hij dat de NVVC het visitatierapport naar de inspectie had gestuurd.

Garanties

De Friesland laat weten snel in gesprek te gaan met de Inspectie om erachter te komen wat er precies speelt in Dokkum. Van Bennekom: “Wij hebben een verantwoordelijkheid naar onze verzekerden. Als wij volgende week niet de garantie krijgen van de Inspectie dat patiënten in de Sionsberg veilig kunnen worden behandeld, zullen wij onze verzekerden actief aanraden niet naar de Sionsberg te gaan.”

Wel had De Friesland op 18 januari ‘harde afspraken’ gemaakt over de spoedeisende hulp. Van Bennekom: “Er waren afspraken met andere zorgverleners in de keten en die stonden ook op papier. Wij hebben nooit van de Inspectie gehoord dat dit niet geregeld zou zijn.” Wat De Friesland niet wist, is dat half maart toch de afspraken over de aanwezigheid van 24- uurs beademing niet waren nagekomen omdat er blijkbaar ruzie was onder de cardiologen.

Kwetsbaar ziekenhuis

Van Bennekom legt uit dat De Sionsberg kwetsbaar is, als klein ziekenhuis. Het is moeilijk om de exploitatie op orde te houden en de kwaliteit is met dergelijke kleine patiëntenaantallen moeilijk hoog te houden. De Friesland koopt vanaf dit jaar delen van de zorg niet meer in bij het Dokkumse ziekenhuis. De zorgverzekeraar zal zich beraden over de zorg die ze volgend jaar verantwoord kan inkopen. “Het is voor ons de vraag of De Sionsberg wel als compleet ziekenhuis kan blijven bestaan. Wij hebben daar uitermate grote twijfels over.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Fusie De Friesland en Achmea gaat door

Inspectie: De Sionsberg hield zich niet aan afspraken

De Sionsberg staat onder verscherpt toezicht

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

10 REACTIES

 1. Waar blijven de reacties van de huisartsen uit deze regio, betreffende de Sionsberg? Ik zag in de krant alleen de openhartige reactie van huisarts Roel de Vries uit Anjum.Toe wees collegiaal, steun hem,de Sionsberg en je eigen patienten.Laat je naam dan ook eens positief in de krant zien, dan weet ik ook wie
  mijn huisarts is.

 2. Lees alle reacties
 3. De Sionsberg werd een paar jaar geleden uitgeroepen tot beste ziekenhuis van Nederland, een van de locaties Ouderenzorg binnen Pasana was 2 jaar achtereen de beste instelling in vvt-sector. Dus dan is men daar echt wel goed bezig. Bovendien draait de zorggroep sinds Krappel er zit winst. Dus daar mag men bij de friesland wel eens naar kijken ipv met onzinnige dingen de pers te belagen. Monissen en Van Bennekom: schaamt u.

 4. Wanneer je er niet zo veel van begrijpt val je terug op verbazing. En vervolgens ventileer je dat in de pers. Op die manier laag je toch wat van je horen.
  Dat gaat op een moment over want de dames zijn gewend om ergens zo lang te blijven.
  Dus even volhouden mannen.
  En wat Sionsberg betreft. Daarover zijn binnen De Friesland al uitlatingen gedaan over de opheffing.

 5. Wat een theater!
  Je voelt gewoon aan je water dat De Friesland iets anders van plan is.
  Ze gaat dit zo draaien, dat het in het belang van de patient is, dat dit ziekenhuis dicht moet. In werkelijkheid gaat het natuurlijk om maximaliseren van de winst voor de aandeelhouders!
  Patienten en zorgpersoneel gaan de komende jaren nog een hoop last krijgen van deze monopolist (samen met Achmea 5.4 miljoen klanten!).

 6. Mevrouw Van Bennekom kan zich beter druk maken om die hopeloze bestuurder (Monissen) van haar eigen club ipv een prima ziekenhuis aan te vallen. Waarom speelt ze dit via de pers en benadert ze bestuurder Krappel niet buiten de publiciteit? Het lijkt of wel of de friesland dit leuk vind.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.