Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Kijvelanden en Bouman GGZ gaan fuseren

Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden en Bouman GGZ gaan fuseren. Als de fusie wordt goedgekeurd zal het de eerste fusie tussen een tbs-kliniek en een verslavingszorginstelling zijn. Het streven is dat beide organisaties per 1 januari 2009 onder één bestuur samen verder gaan.

Tbs’ers die de kliniek verlaten kunnen straks beter gebruik maken van de specialistische verslavingszorg van Bouman GGZ, onder meer in begeleide en beschermde woonvormen. De ervaring leert dat de cliënten in langdurige zorg bij Bouman GGZ zelden nog met justitie in aanraking komen. Nu valt zo’n 70 procent van de ex-TBS’ers na zes jaar weer terug in crimineel gedrag. Ook is het de bedoeling dat straks in een eerder stadium met de behandeling van de verslavingsproblematiek en de resocialisatie van TBS-cliënten wordt gestart.

Mededinging

Het ministerie van Justitie stak eerder een stokje voor de fusie van een tbs-kliniek met een andere partij. Bakkes: “Door te kiezen voor een holding met werkmaatschappijen onder één bestuur, waarbij de kliniek van de Kijvelanden als aparte rechtspersoon blijft bestaan, hebben we aan een belangrijke voorwaarde van Justitie voldaan. We verwachten op dat punt geen problemen”. De stap zal naast zorginhoudelijke voordelen ons ook marktvoordeel opleveren. Er zijn echter nog zoveel andere aanbieders in de regio Rotterdam, dat wij het sterke vermoeden hebben dat de Mededingingsautoriteit ons het groene licht zal geven.” Het bestuur zal in eerste instantie driekoppig zijn. Volgend jaar zal geneesheerdirecteur en bestuurslid Ben van de Wetering van Bouman GGZ uit het bestuur treden om een nog op te richten intern wetenschappelijk instituut te gaan leiden.

Lees ook:

NZa onderzoekt plotse groei kleinschalige ggz

IGZ pakt toezicht op ggz anders aan

Nieuwe naam

Het concern krijgt een nieuwe naam, maar de merknamen FPC de Kijvelanden en Bouman GGZ zullen blijven bestaan. De ondernemingsraden van de instellingen hebben met de fusie ingestemd. Van ontslagen als gevolg van de fusie is geen sprake. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.