Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Dermatologen willen bestuur voor rechter dagen

De maatschap dermatologie van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven overweegt juridische stappen tegen de raad van bestuur. 'Onze naam is dusdanig geschaad dat wij dit niet zomaar kunnen laten gaan. Dit staat zover af van de waarheid,' aldus dermatoloog Gertruud Krekels.
Dermatologen willen bestuur voor rechter dagen

Maandag communiceerde het ziekenhuis naar de buitenwereld dat het van plan is om de toelatingsovereenkomst met de hele maatschap dermatologie (vier dermatologen) op te zeggen. De reden is dat de specialisten zonder toestemming van het ziekenhuis een praktijk cosmetische chirurgie zouden zijn begonnen. ‘De echte zaak waar het hier om gaat is integriteit. Uit eigen belang zijn willens en wetens de patiënt en de ziekenhuisorganisatie benadeeld,’ aldus bestuursvoorzitter Piet Batenburg in een verklaring op de website van het ziekenhuis.

Dermatologen

De dermatologen geven aan dat zij in alle openheid een pilot zijn gestart om patiënten met bijvoorbeeld wratjes en kleine spatadertjes te helpen. Het gaat om ingrepen die niet vanuit het basispakket worden betaald. ‘De patiënten hoefden op deze manier niet naar een privé-kliniek. Iedereen wist hiervan. De afdelingsmanager, de zorggroepmanager. De raad van bestuur heeft ons mondeling toestemming gegeven,’ zegt Krekels. Zij geeft aan de afgelopen maanden te hebben aangedrongen op mediation. Dat is afgewezen. ‘Wij begrijpen niet dat dit zo loopt. We zijn een maatschap die goed functioneert, met een grote opleidingscapaciteit en patiënten die soms van ver komen. Dit is voor iedereen nadelig.’

Beschuldigen

De frictie tussen de maatschap en de leiding van het ziekenhuis is in 2011 begonnen en daarna geëscaleerd. De raad van bestuur heeft dat jaar een advocaat ingezet tegen de visitatiecommissie en de registratiecommissie van de medisch specialisten. De maatschap zegt beschuldigd te zijn van manipulatie van de visitatiecommissie en van het moedwillig verlagen van de produktie ten gunste van een eigen zelfstandig behandelcentrum (zbc) dat in april van dit jaar is gestart. Krekels: ‘We hebben drie jaar geprobeerd om samen met het ziekenhuis een zbc te starten maar dat is niet gelukt. De produktie van de maatschap zou eind dit jaar weer aantrekken met de komst van een nieuwe dermatoloog. Het plan was om door te groeien naar een groot opleidingsinstituut voor dermatologie.’

Catharina Ziekenhuis

De maatschap ziet ongeveer 15.000 patiënten per jaar waarvan 5000 met huidkanker. Ze verrichten grote en kleine operaties. Krekels: ‘We hebben nog niet nagedacht over werken in een ander ziekenhuis omdat we ons steeds hebben ingezet voor het Catharina Ziekenhuis.’ (Zorgvisie- Eric Bassant / Beeld ANP Koen Suyk)

Lees meer:

Catharina wil af van maatschap dermatologie

7 REACTIES

 1. Piet heeft de smaak te pakken en speelt echt de rol van almachtige bestuurder, zie een citaat:Batenburg heeft nooit de verwachting of de ambitie gehad om ziekenhuisbestuurder te worden. “Als iemand me dat halverwege jaren negentig had verteld, zou ik ‘m naar de psychiater hebben gestuurd”, zegt hij met een lach.
  Maar nadat hem gevraagd werd in 2000 om voorzitter van de medische staf te worden, kreeg hij de smaak te pakken. ” Een bestuurder met medische achtergrond is een heel grote plus in de directie van een ziekenhuis. Je weet hoe de processen lopen en je spreekt de taal van de werkvloer. Ik ben 25 jaar geleden begonnen als verpleeghulp.”
  En verdient hij ook minder sinds zijn overstap? Batenburg wil niet vertellen wat zijn salaris is (‘Dat ziet u vanzelf in de jaarrekening volgend jaar’). Hij wil ‘niet klagen’ maar kan wel melden dat zijn salarisontwikkeling nu achterblijft bij die van zijn ex-collega’s in de maatschap van internisten die hij verlaten heeft.
  En dat de interim-bestuursvoorzitter die de afgelopen vijf maanden het ziekenhuis leidde 49.000 euro per maand ontving, noemt hij ‘een kwestie van vraag en aanbod’. Volgens hem is er een ‘heksenjacht’ gaande op bestuurders in de gezondheidszorg en hun salaris. ” Ik begrijp dat er een maatschappelijke discussie over is. Maar men moet zich realiseren dat er straks geen medisch specialist meer bestuurder wordt. Dat is het gevaar.”

 2. Lees alle reacties
 3. Kreekels heeft gelijk, dit speelt onderhuids al veel langer. De Dermatologen zijn één van de weinige maatschappen die niet aan de leiband lopen van Piet Batenburg, en daar betalen ze nu de tol voor. Leuk vooropgezet spel, waar ze dom genoeg in getrapt zijn. Talloze managers en andere medewerkers van het ziekenhuis gingen hen voor. Piet blijft zijn bijnaam van de ‘Lachende Krokodil’ eer aan doen.
  Arm Catharina

 4. Mensen in de zorg is alles mogelijk; zelfs langdurige en heel, heel grote geldverspilling, want deze capaciteit wordt nu niet aangewend en of komt dadelijk als OVERBODIG ergens anders. Directeur Batenburg krijgt het maar niet rustig, ligt het misschien ook een beetje aan Piet Batenburg. Het trieste van alles is dat de patient WEER de dupe is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.