Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Dermatologen woedend over halvering inkomen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De dermatologen zijn woedend over de tarieven 2011 die de Nederlandse Zorgautoriteit onlangs heeft bekendgemaakt. “De kortingen komen neer op een halvering van het inkomen.”
Dermatologen woedend over halvering inkomen

De NZa maakte ruim een week geleden de nieuwe tarieven voor medisch specialisten voor 2011 bekend. De dermatologen gaan er 33 procent op achteruit. “Dit is buitenproportioneel en willekeurig”, briest Dick van Gerwen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie (NVDV). “Het is bizar. De dermatologen zijn niet verantwoordelijk voor de overschrijdingen en toch worden we als zwaarste gestraft.”

‘Rekenwerk NZa deugt niet’

De cijfers waarop de NZa haar rekenwerk baseert, deugen niet, aldus Van Gerwen. “De Zorgautoriteit gaat uit van verouderde cijfers van de Dutch hospital database. Ook de omzetcijfers van het College voor Zorgverzekeringen kloppen niet. En de prognoses van DBC Onderhoud zijn volkomen onbetrouwbaar gebleken. De NZa gaat uit van een jaaromzet van 275.000 euro, terwijl dat volgens onze informatie 210.000 euro moet zijn. Maar zelfs als de NZa-cijfers kloppen, dan betekent de korting dat we op een jaaromzet van 184.000 euro komen. Dat is ruim onder de norm van 210.000 euro die de NZa zelf heeft vastgesteld.”

Halvering inkomen dermatologen

De korting komt neer op een halvering van het inkomen, rekent Van Gerwen voor. Volgens de NVDV-cijfers hadden dermatologen in de oude situatie een gemiddelde jaaromzet van 210.000 euro. Daar hielden ze 140.000 euro inkomen van over na aftrek van vaste lasten á 70.000 euro. Na de korting wordt de nieuwe gemiddelde jaaromzet 140.000 euro. Omdat de kosten gelijk blijven daalt het inkomen naar 70.000 euro.

Goodwill

Het zijn vooral de startende dermatologen die het zwaarst worden getroffen, stelt Van Gerwen. Want die moeten van die 70.000 euro ook nog eens de goodwill betalen. Die varieert van 20.000 euro tot 40.000 euro. “Dan houdt een medisch specialist een modaal inkomen over. Dat kan toch niet!”

NZa hooghartig

De NZa is in de ogen van Van Gerwen volledig de weg kwijt. “Je zou verwachten dat de NZa met de grootst mogelijke zorgvuldigheid tarieven bepaalt. Ik heb de afgelopen maanden de deur plat gelopen bij hen om ze te adviseren hoe reële tarieven vast te stellen. Maar het is helemaal geen overleg. De ambtenaren leggen alle voorstellen hooghartig naast zich neer. Het is bizar. Ik kan aan niemand uitleggen waarom de specialisten die het minste verdienen de hoogste korting krijgen. Specialisten met een omzet van vier ton krijgen maar een korting van twintig procent.”

NZa: betrouwbare cijfers

De NZa ontkent de aantijgingen. Een woordvoerder zegt dat de Zorgautoriteit altijd uitgaat van de meest recente betrouwbare cijfers. “De mate waarin specialismen hebben bijgedragen aan de overschrijding van het macrobudget bepaalt de NZa op basis van de gedeclareerde omzetcijfers. Als een specialisme meer heeft bijgedragen aan de overschrijding, krijgt zij een groter deel van de korting. Uit onze gegevens blijkt dat de dermatologen een forse overschrijding hebben geboekt, ook al zijn zij dan kleinverdieners onder de specialisten. Die overschrijding hebben wij op aanwijzing van VWS verrekend in de tarieven.”

Normomzet

De NZa heeft op dit moment geen aanwijzingen dat de gemiddelde omzet van de specialisten onder de normomzet van 210.000 euro uitkomt. “Negentig procent van de specialisten blijft daarboven. We hebben bovendien een gevoeligheidsanalyse uitgevoerd waaruit blijkt dat het met de tariefaanpassingen voor specialisten mogelijk is de normomzet te halen, en dat geldt nog steeds na de extra korting van 94 miljoen die in 2011 ingaat.”

Lees ook:

Nieuwe kortingen op tarieven specialisten bekend

Vrijgevestigde specialisten splitsen zich af van Orde

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De NZA is een v/d Instituten wat de Zorg zo duur maakt. Het zijn allemaal Burocraten , die alleen aan hun zelf denken. Transparant zijn ze niet , kijkend naar Hun salarissen .De NZA is een Instituut wat door de “Bezuinigingen” : kan verdwijnen . Het voegt “niets “toe aan de bezuinigingen v/d Zorg.Levert niets op , dan alleen “Korten “, etc.
    Politiek , laat je Stem horen , en hef Organisaties die niets opleveren op !Het is nu Crisis !!!

  3. Het oude systeem was nog zo gek nog niet: het locaal initiatief waarbij de omzetcijfers per jaar door een accountant werden gecontroleerd en een verklaring daarover werd afgegeven.
    Zoiets weer invoeren en dan geen budgetplafond zoals eerder maar een inkomensplafond. Iedereen dan tevreden? Dat moet toch goed te realiseren zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.