Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dermatoloog wint ‘Doctorpreneur Award’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Dermatoloog Herm Martens heeft de ‘Doctorpreneur Award 2016’ gewonnen. Martens won met zijn idee voor ‘De Digitale Dermatoloog’.
Dermatoloog Herm Martens met prijs

Dat maakt de VvAA bekend. De prijs is een initiatief van Mobile Doctors, onderdeel van de VvAA.

Platform
De Digitale Dermatoloog is een beveiligd platform waar mensen snel en eenvoudig antwoord kunnen krijgen op vragen over de huid. Ze kunnen een foto maken van een verdacht vlekje of ander huidprobleem en deze via hun smartphone opsturen. Vervolgens stuurt de dermatoloog of huisarts een advies over diagnose en behandeling. De service is alleen beschikbaar als de huisarts is aangesloten bij het platform. Martens wil met zijn website nieuwe digitale ontwikkelingen binnen het vakgebied van de dermatologie voor iedereen dichterbij brengen. Op de site staat ook een overzicht van bestaande apps, platforms en andere gadgets.  

Patiëntenzorg en onderwijs
Herm Martens is als dermatoloog verbonden aan het Maastricht UMC+ en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Hij sprong in het oog door zijn eigen start-up ‘De Digitale Dermatoloog’. Daarnaast was hij een drijvende kracht achter het Hacking Health weekend en is hij binnen de twee ziekenhuizen betrokken bij meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar digitale patiëntenzorg en onderwijs. Martens: ‘Heel gaaf dat dit soort initiatieven de aandacht krijgt zodat ze zichtbaar worden bij een grotere groep zorgverleners. Innovatie moet je van beneden af opbouwen met nieuwe ideeën.’
Martens is alweer bezig met onder meer een app om onderwijs voor dermatologie te verbeteren en een tool om chirurgische ingrepen van afstand van nacontrole te voorzien.

Doctorpreneur
Een doctorpreneur is een mix tussen een zorgprofessional en een entrepreneur. Het is een professional die naast zijn drukke baan tijd vrij maakt om te ondernemen en start-ups te begeleiden bij hun intrede in de gezondheidszorg. Mobile Doctors nomineerde in totaal elf zorgverleners op wie gestemd kon worden voor de award. Na een eerste stemronde, waarin meer dan 3.300 stemmen zijn uitgebracht, werden op 6 maart de drie finalisten met de meeste stemmen bekend gemaakt: Herm Martens (dermatoloog), Ashis Brahma (arts infectiebestrijding) en Stefan van Rooijen (arts onderzoeker). Tijdens de laatste stemronde kreeg Martens de meeste van de in totaal 5800 stemmen die werden uitgebracht en won daarmee de titel Doctorpreneur van het jaar. Hij ontving de award uit handen van ziekenhuisapotheker Joris Arts, die vorig jaar als eerste de award in ontvangst nam.

Vluchtelingenkampen
Genomineerde Ashis Brahma, arts infectiebestrijding GGD: ‘In my mind an entrepreneuring doctor is someone who works in multidisciplinary teams. Where success is shared. Where innovation is a state of being, tickling the mind. Knowing not all change is a change for the better. Someone who networks in society, from education to public services. Local and global’. Brahma werkte als dokter in vluchtelingenkampen en was gedreven om de verhalen van vluchtelingen verder te vertellen. Later werkte hij in Uganda waar hij de kracht zag van m-health en de vele mogelijkheden die het biedt. Nu zit hij onder meer in de Werkgroep Zorg 2025 die zich onder andere inzet om het gat tussen ontwikkelaars van e-health en gebruikers, zoals patiënten en zorgverleners, te verkleinen. 

Innovatieve ideeën
Arts-onderzoeker Stefan van Rooijen sloot zich als een van eersten aan bij het REshape Innovation Center van het Radboudumc om na zijn opleiding tot basisarts innovatieve ideeën succesvol toe te passen in de zorg. Binnen zijn huidige functie als arts-onderzoeker richt hij zich met name op optimale voorbereiding (prehabilitatie & stichting Fit4Surgery) en informatievoorziening (darmkanker zorgapp) voor patiënten en hun naasten. Daarnaast leidt hij twee succesvolle startups verbonden aan de Health Innovation Campus Eindhoven (VisitU en Infor-Med) en heeft hij een onderzoeksgroep in het leven geroepen om de waarde van virtual reality voor patiënten te onderzoeken (MedVR). Van Rooijen: ‘Als we door de ogen van de patiënt kijken, kunnen we de gezondheidszorg anders inrichten. Zodra we weten wat de patiënt voelt en denkt, behandelen we hem of haar heel anders.’

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.