Deze veranderingen brengt telecare met zich mee voor verpleegkundigen

Het gebruik van telecare binnen de verpleegkunde levert verschillende verwachte en onverwachte veranderingen op, stelt socioloog Annemarie van Hout. Binnenkort promoveert ze aan de Universiteit van Amsterdam met een onderzoek naar telezorg in de verpleegkunde. Begrijpen wat technologie teweegbrengt op de werkvloer voor verpleegkundigen is belangrijk, omdat het de zorg anders zomaar eens zou kunnen verslechteren.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: iStock

In het proefschrift analyseert Van Hout, als promovendus verbonden aan het Amsterdam UMC, de manier waarop zorg door technologie verandert. Ze richt zich hierbij voornamelijk op wat deze ‘zorg op afstand’ in de dagelijkse praktijk betekent voor de verpleegkundige.

Twee settingen

Van Hout neemt in haar etnografisch onderzoek twee verschillende omgevingen onder de loep. Als eerst een team oncologieverpleegkundigen binnen een thuisorganisatie voor palliatieve zorg. De tweede setting is de ggz, waar verpleegkundige case managers voor mensen met een langdurige en ernstige psychiatrische aandoening die thuis wonen zorgen. Haar analyse levert en aantal interessante bevindingen op.

Technologie als derde ‘speler’

0
411

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.