Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Diabetesarts verbetert insulinebehandeling

Diabetoloog Adriaan Kooy van Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen heeft bewezen dat insuline bij suikerpatiënten beter werkt als daaraan de stof metformine wordt toegevoegd. Insuline met metformine geeft tot 39 procent minder risico op hart- en vaataandoeningen, een belangrijke doodsoorzaak bij patiënten met ouderdomsdiabetes.

Kooy deed zijn onderzoek samen met het Universitair Medisch Centrum Maastricht. De wetenschappers publiceren hun resultaten deze week in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift The Archives of Internal Medicine.

Ouderdomsdiabetes

Diabetes type 2 is een aandoening die met name voorkomt bij mensen met ernstig overgewicht die te weinig bewegen. In Nederland lijden al ruim 850.000 mensen aan deze ziekte. Wereldwijd zijn er zeker 300 miljoen patiënten en hun aantal is stijgende. Wie aan diabetes type 2 lijdt, heeft viermaal meer kans om ook nog een hart- of vaatziekte te krijgen. Tot driekwart van deze patiënten zal daaraan overlijden, aldus de Hoogeveense diabetoloog.

Minder overgewicht

Kooy volgde 390 suikerpatiënten gedurende 51 maanden. De helft van de groep gebruikte gewone insuline, de andere helft kreeg zonder het te weten insuline met metformine. Na ruim vier jaar bleek dat degenen die de gecombineerde insuline hadden gebruikt, minder waren aangekomen. Het gewicht is erg belangrijk voor de gezondheid van diabetici. Deze groep had ook duidelijk minder behoefte aan insuline, terwijl de suikerregulatie in hun lichaam verbeterde. Die factoren samen verlagen de kans op hart- en vaataandoeningen zeer aanzienlijk.

Wereldwijd

De diabetesarts van Ziekenhuis Bethesda stelt dat de uitkomst van zijn onderzoek de toevoeging van metformine aan insuline rechtvaardigt. Hij pleit er voor om dat wereldwijd in te voeren. (ANP)

Lees ook:

Drentse ziekenhuizen doen meer samen

‘Patiënten vinden diabeteszorg onder de maat’

Ziekenhuismedewerker doodde zoons met gestolen insuline

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.