Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Disease management maakt zorg efficiënter’

MAARSSEN - Om de effectiviteit en doelmatigheid van de zorg te verbeteren, moet er meer aandacht komen voor disease management. Dat bepleit onderzoeksprogramma ZonMw in een brief aan VWS.

Vertrekpunt voor het ZonMw-onderzoek naar de zorg voor chronisch zieken vormen cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hieruit blijkt dat het aantal chronisch zieken de komende jaar fors zal stijgen. Uitschieters zijn er ondermeer in de vorm van chronisch hartfalen, waar in 2020 bijna vijftig procent meer mensen last van zullen hebben.

Grote problemen

Bij ongewijzigd beleid plaatst de groei van het aantal chronisch zieken de zorg voor grote problemen. Als oplossing noemt ZonMw ondermeer preventie en kennisontwikkeling. Daarnaast moet er meer ruimte komen voor disease management. Bij disease management draait het om het systematisch en programmatisch organiseren van de zorg.

Geslaagd management

Als voorbeeld van geslaagde disease management noemt ZonMw de diabeteszorg. Dergelijke keteninnovatie is ook toepasbaar bij hartfalen, depressie, schizofrenie, chronische longziekten, reuma en klachten aan het bewegingsapparaat. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.