Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dolende dementerenden traceren met gps

Hoe kunnen demente cliënten langer thuis blijven wonen? Met een detectiesysteem dat ze opspoort als ze gaan dwalen. Zorgpalet Baarn-Soest gaat het systeem uitproberen.

“We hebben een dementerende cliënt gehad die in een uur van Baarn naar Hilversum liep voordat hij werd getraceerd. Dan weet je dat zelfstandig wonen niet meer veilig is en er enkel intramurale zorg gloort”, zegt Mirjam van Blanken van Zorgpalet Baarn-Soest. Met dit voorbeeld schetst zij het belang van de test die bij het Verpleeghuis Daelhoven op stapel staat. Zorg voor Beter verleent hiervoor een projectsubsidie.

Binnenkort krijgen twee dementerende, thuiswonende, cliënten een gps-ontvanger. Mochten zij verward hun huis verlaten, dan kan het systeem ze in een mum van tijd traceren. Een ontvanger in de vorm van een kastje dat de bewoners bij zich hebben, geeft exact aan waar ze zijn en waar ze heen gaan. In het zorgcentrum is dat via het scherm te zien. Een gewaarschuwd medewerker brengt de cliënt dan naar huis.

Dit ‘dwaaldetectiesysteem’ moet het dementerende ouderen mogelijk maken langer zelfstandig te blijven wonen. Dit Guide Me-project in het Gooi, waarvan Mirjam van Blanken projectleider is, is onderdeel van een groter technologieproject bij Zorgpalet: Unattended Autonomous Surveillance (UAS). Dit systeem is door TNO Defensie en Veiligheid ontwikkeld.

Handtas

Zorgpalet heeft nu nog te maken met een hiaat in de zorg op afstand. Momenteel registreren sensoren in de woningen van twintig cliënten de bewegingen van de bewoners. Op het moment dat de bewoner de woning verlaat, gaat er een alarmsignaal af. Van Blanken: “Maar voordat je er iemand heen hebt gestuurd en de bewoner hebt getraceerd, is er al een kwartier verstreken.” Dit hiaat moet Guide Me gaan dichten.

Binnenkort gaat Zorgpalet het nieuwe dwaaldetectiesysteem testen. Eerst bij twee medewerkers, vervolgens bij twee dementerende cliënten met dwaalneigingen. Medewerkers leren hoe ze met de apparatuur moeten werken en ze worden geïnstrueerd hoe ze de cliënt weer naar huis kunnen loodsen.

Loop je niet de kans dat de dementerende het kastje verliest of weggooit? Van Blanken: “Idealiter is het kastje zo klein dat het in een schoen past. Helaas is dat nog niet zo. We moeten nog kijken hoe we dat gaan oplossen. Dementerende oude dames verlaten het huis zelden zonder hun handtas. Bij hun zou je de ontvanger in de tas kunnen plaatsen, bijvoorbeeld achter een rits.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.