Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Driekwart jaarverslagen zorg problematisch’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het merendeel van de ziekenhuizen verwacht geen of slechts een gedeeltelijke goedkeuring van de jaarrekening door de accountant. Afwaardering van vastgoed kost de hele zorg zo’n 350 miljoen euro.
'Driekwart jaarverslagen zorg problematisch'
Premium

Dat blijkt uit een onderzoek

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

    3 REACTIES

    1. Het college van deskundigen dat het draaiboek ontwikkeld heeft staat overigens open voor een vrijblijvend rondetafelgesprek met bestuurders. Privacy wordt in acht genomen. Meld u aan via de website http://www.stichtingbim.nl.
      Filosofie en uitkomstindicatorenset Improvement model (algemeen kader en rode draad) zijn ook inspirerend voor ziekenhuizen en behandelcentra zeer. U kunt de documentatie die sinds 2013/2014 publiekelijk ter beschikking gesteld is, rechtstreeks downloaden via bovengenoemde site.

    2. Lees alle reacties
    3. Kort door de bocht zou geen enkele zorginstelling een rooskleurige jaarrekening of sluitende begroting kunnen hebben door de herordening publiek-privaat. Enerzijds verschuift het juridische fundament en aansprakelijkheid en anderzijds wordt bekostiging steeds meer op onderscheidende meerwaarde en uitkomsten afgestemd. Dus geen vanzelfsprekende financiering meer op basis van het instellingsprofiel van weleer.
      De ”rotonde van de transitie wonen en zorg scheiden” (met 100% publiek erin en er met ca 40% er weer uit) moet bij meeste zorginstellingen nog worden genomen. Deze move heeft fundamentele gevolgen en consequenties voor vastgoed, werkgelegenheid en continuïteit.
      Er zit niets anders op dan het businessmodel helemaal opnieuw op te bouwen vanuit de positie van de klant/burger in relatie tot de nieuwe regels van het sociaal zekerheidsstelsel (publiek-privaat). Alleen dan heeft de publieke organisatie gefundeerde legitimatie om grote veranderingen door te voeren, contracten open te breken en in gesprek te gaan met (semi) private partijen.
      Een stevige en gefundeerde legitimatie is een vereiste om tot nieuwe en duurzame concepten te komen waarbij de burger maximaal bediend blijft. De overheid werpt de aanleiding daartoe die in de schoot, dus waar wachten zorginstellingen nog op? Accountants en juristen kunnen dergelijke stappen steunen en ondersteunen.
      Zie voor meer informatie -draaiboekwonenvanzorgonderscheiden- en Improvement model via http://www.stichtingbim.nl

    4. Er begint zich inderdaad een aardige puinhoop af te tekenen met die Jaarrekeningen. De landelijke accountantsclub overweegt niemand een goedkeurende verklaring te geven om de schade wat te beperken. Dan lijkt het namelijk minder erg.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.